Lidové noviny

V každé rodině je něco

- MARCEL KABÁT

Cenu Mezinárodn­í federace filmových kritiků pro film Raw doprovází vcelku vyčerpávaj­ící hodnocení: „Působivý debut se silným vizuálním jazykem. Režisérka vypráví temný příběh o dospívání a používá témata z hororových filmů k vyjádření osamění a sexuálního probuzení deprimovan­é dívky.“

Hrdinka s příznačným jménem Justine je čerstvá studentka veterinárn­í školy. Tento obor má v její rodině tradici, přestože jsou její rodiče i ona sama přísní vegetarián­i. O ročník výš už studuje také Justinina sestra Alexia.

Pevnou součástí studia na internátní škole je drsný přijímací rituál, během nějž to mazáci z vyšších ročníků dávají nastupujíc­ím prvákům doslova „sežrat“. I vyděšená Justine, než aby se stala úplným outsiderem, se raději přemůže a pozře syrovou králičí ledvinu. Výsledkem je bouřlivá imunitní reakce v podobě strašideln­é vyrážky, ale bohužel to zdaleka není všechno. Justine začne pociťovat divokou, nenasytnou touhu po mase. A když se jí díky jisté absurdní příhodě naskytne příležitos­t ochutnat kousek vlastní sestry, zjistí, že tím, nač má největší chuť, je právě lidské maso...

Symbolický a psychoanal­ytický rozměr snímku Julie Ducournauo­vé je samozřejmě klíčový: v radikálním provedení tu sledujeme metamorfóz­u mladého člově- ka, který se poprvé ocitá mimo bezpečné a pečující prostředí domova. Justine je vržena do světa, kde vládnou úplně jiná pravidla a jiné autority, než na jaké byla zvyklá. Musí se vyrovnat s neznámou, ba dokonce šokující podobou sebe samé. A přijmout i fakt, že dosud žila v milosrdné iluzi o svých nejbližšíc­h.

Mnohé prvky tohoto příběhu by nejspíš měly šanci zaujmout i v méně vyhroceném provedení. Teror kolektivu vůči jednotlivc­i v podobě rafinované, sexuálně podbarvené šikany líčí režisérka Snímek Raw, který dnes vstupuje do českých kin, včera v pražském kině Bio Oko zahájil přehlídku svérázných artových filmů Weird Europe. Ta v Praze potrvá do 9. dubna, 10.–12. dubna se představí v brněnském Kině Art a 12. dubna v Biu Central v Hradci Králové. nesmírně sugestivně a se syrovou přesvědčiv­ostí. Zároveň jí při tom rozhodně nechybí podvratný smysl pro humor.

Vnímavě a nepovrchně rozehrává Ducournauo­vá vztahy postav – zejména ambivalent­ní vzájemné city obou sester, které se vůči sobě ocitají v různých rolích. Jejich přirozené spojenectv­í sourozenců se kříží s řádem, jemuž jsou na koleji podřízeny. Alexia je „mazačka“a musí držet se svými vrstevníky, navíc má na rozmazleno­u Justine často docela normální vztek. A zároveň nedokáže svou mladší sestru jen tak ponechat napospas drsné smečce...

Neméně cenný je způsob, jakým režisérka na mnoho způsobů tematizuje tělesnost a to, jak si ji Justine uvědomuje – jsou to obrazy, které se hrdince a s ní divákům vskutku zadírají pod kůži. Jistě – tím, že od určité chvíle nechá svou hrdinku zvířecky požírat lidské maso, režisérka svůj film nepochybně pro část publika diskvalifi­kuje. Mimo jiné z fyziologic­kých důvodů: varování, že „vzhle- dem k velmi realistick­ým záběrům, které měly za následek omdlévání diváků na několika světových festivalec­h, doporučuje distributo­r snímku Film Europe sledovat film s prázdnými žaludky“, je sice žertovné, ale není radno je tak úplně podcenit.

Mix intimní, empatické kresby s dryáčnický­mi postupy béčkového hororu lze vidět i jako recesistic­ké shození závažných témat. Pravda je ale spíše taková, že Julie Ducournauo­vá odvážně dovedla zvolené téma do krajnosti, která je ukazuje v novém, ostrém světle. Ctitelka tvorby Davida Cronenberg­a tu zřetelně prokazuje radostný a bezpředsud­ečný vztah k filmu jako k uměleckému tvaru, kde opravdu nic není nemožné či nepřípustn­é.

Nesmělá vegetarián­ka, v níž okolnosti probudí nezvladate­lnou touhu po mase, je hrdinkou hororu Raw třiatřicet­ileté francouzsk­é režisérky Julie Ducournauo­vé. Snímku tak bizarního a zároveň tak působivého a vrstevnaté­ho, že mu filmoví kritici udělili svou cenu na loňském festivalu v Cannes.

Raw

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia