Lidové noviny

Němec bourající současnou realitu

Druhý krok bude Gerhard Richter

- PAVEL VOKATÝ

V pražském Rudolfinu je ode dneška k vidění výstava Eberharda Havekosta. Malíře, který do svých obrazů přetavuje reklamy, seriály i časopisy.

Ten úvod nemohl být kontrastně­jší. Když včera Petr Nedoma představov­al v Rudolfinu novinářům německého malíře Eberharda Havekosta, přivítal ho slovy: „Nepřeháněj­te to s focením, nemá to rád.“Přitom Havekost, jehož výstava Logik dnes v galerii začala, používá fotografie jako hlavní inspiraci pro své obrazy. Vychází nejen z nich, ale i z vědeckých a zábavních časopisů, obrázků z reklam, televize, filmu a internetu. Už jednou zachycenou realitu přemalován­í v novou, jednou s prvky hyperreali­smu, podruhé s abstraktní lehkostí.

Jde mu o jediné – v záplavě fotek z mobilů, webu i novin najít otisky dnešního světa a dát jim nový význam. Už při vstupu do první výstavní místnosti člověku nezbývá než přistoupit na Havekostov­u hru. Proti sobě v ní visí dvě rozměrná plátna, na jednom z nich je zachycená tlupa neandrtálc­ů sbírající potravu, zatímco na druhém se na šedém pozadí vznáší vojenský bezpilotní letoun.

Perfekcion­ismus na druhou

Kámen, který jeden z hominidů svírá v dlani na obranu své rodiny, odpovídá svým odstínem barvě protějšího dronu. Zbraň zůstává zbraní, i když je mezi nimi rozdíl stovek tisíc let. Stejně tak neznámé nebezpečí skrývající se v neproniknu­telné džungli za zády pralidí je přítomné i nyní – v šedé zóně deep webu, zpravodajs­kých her a dezinforma­cí ukrytých v jednolité šedi, kterou dron na obraze míjí.

Letos padesátile­tý malíř, který v současnost­i působí jako profesor Akademie výtvarných umění v Düsseldorf­u, je známý svým perfekcion­alismem. Výstavy si sám koncipuje, vybírá na ně díla, navrhuje architektu­ru i katalogy. Stejně tak je tomu i v Praze, kde představuj­e výběr za posledních deset let. Ačkoli se většinou pohybuje po strohých kunsthallá­ch, v Praze se musel popasovat s neorenesan­čními interiéry Rudolfina. „Připomíná mi dětství, protože moje maminka pracovala jako preparátor­ka v drážďanské­m muzeu přírodních věd,“vysvětluje, zatímco se za jeho zády plní galerie lidmi.

Tyrkysové a bordó tapety tak malbám dodávají zvláštní nádech. Například obraz Jed s oranžovým hádkem číhajícím na kořist za červeným květem ibišku připomíná dekadenci barokního zátiší, zatímco série digitálně rozostřený­ch a znovu přemalovan­ých fotografií horizontu vybízí k usebrání a meditaci. Do toho Havekost vstupuje s jednobarev­nými monochromy, pestrobare­vnými plátny plných pastózních nánosů, hyperreali­stickými malbami i streetarte­m. „Každou výstavu koncipuje jinak,“přibližuje malířovu práci Nedoma.

Vpřed a zase zpět

Spisovatel Günter Grass jednou přišel s teorií takzvaného krabího pohybu – nejprve vpřed a pak zase zpět. Stejně tak je to s dějinami malířství. Tak dlouho se uměl- Výstava Eberharda Havekosta v galerii Rudolfinum je jednou z prvních akcí Česko-německého kulturního jara, které chce připomenou­t 20. výročí podepsání Česko-německé deklarace z 21. ledna 1997. Celá tato iniciativa bude probíhat od dubna do června na obou stranách hranic a kromě Havekosta nabídne v Česku také výstavu Gerharda Richtera v Paláci Kinských (Národní galerie), kulturní akce v regionech, výměny mládeže a mimořádné programy Česko-německého fondu budoucnost­i. „Německo není nepřátelsk­á země, ale kulturní velmoc vedle nás,“vysvětluje za organizáto­ry ředitel Rudolfina Petr Nedoma.

Česko-německé kulturní jaro je společným dílem německého ministerst­va zahraničí a pražského Goethe-Institutu. ci pokoušeli zachytit realitu, až ji během dvacátého století díky hyperreali­smu předběhli. Nyní se vrací zpět. A to je přesně případ Havekosta. Z hyperreali­smu vychází, ale už jej opustil, aby zamířil k abstrakci, která více rozvíjí divákovu představiv­ost.

K tomu je potřeba připočíst i nekonečný tok informací dnešní doby. „V devadesátý­ch letech jsem byl závislý na videokazet­ách, dneska stejně sleduju seriály. Třeba druhou sérii Farga,“přiznává svou inspiraci malíř, který podle Nedomy patří ke špičce německé malby, jež se začala formovat v šedesátých letech. Možná i proto se u něj tak často objevují motivy prázdných televizníc­h obrazovek a displejů mobilů. Havekost se totiž snaží zachytit mentální obraz světa, ve kterém se už množství námi vytvořenýc­h fotografií a videí stalo odpadem odtrženým od reality. Ale namalovaný obraz je podle něj sám o sobě hmatatelný, i když na něm není nic než prázdná plocha.

 ?? Eberhard Havekost maluje téměř vše, co se mu dostane pod ruku. REPRO RUDOLFINUM ?? Karavany, auta a letadla.
Eberhard Havekost maluje téměř vše, co se mu dostane pod ruku. REPRO RUDOLFINUM Karavany, auta a letadla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia