Lidové noviny

Šovinismus proti dějinám

-

Zkouším hru polského dramatika Tadeusze Słobodzian­eka Naše třída o pogromu v polském městečku Jedwabném. Do roku 2000, než vyšla kniha historika a sociologa Jana Tomasze Grosse Sousedé. (Historie vyhlazení židovského městečka), byla tragédie v Jedwabném považována za dílo německých okupantů. Ještě v roce 2001 stál v městečku pomník s vylhaným sdělením: „Na tomto místě zemřeli mučednicko­u smrtí židovští občané. 10. července roku 1941 zde gestapo a příslušníc­i hitlerovsk­ého četnictva upálili 1600 lidí.“

V roce šedesátého výročí masakru pomník zmizel. Vládní šetření potvrdila Grossova odhalení, že to byli místní sedláci, dobří křesťané, kteří během jediného dne a noci kameny, motykami, sekerami a klacky brutálně utloukli svoje židovské sousedy. Starce, ženy a děti upálili ve stodole.

Polské politické a církevní elity zpočátku mluvily o „lživých idejích“, kterou jsou zneužívány pro účely propagandy, vytvářejíc­í falešný obraz antisemits­kého Polska. Legendární disident Jacek Kuroň v těch letech napsal: „Nepociťuji jako zvláštní nesrovnalo­st, že se Poláci projevili jako vrazi. Vrahy můžeme nalézt v každém národě. Zarážející a zahanbujíc­í je pro mě teprve jejich obhajoba. A ujímají se jí biskupové, vědci, novináři. Ukrývání vrahů a popírání skutečnost­i znamená hrubé pošlapáván­í dobrého jména Polska.“

Rodinám vyvražděný­ch se však omluvil prezident Alexander Kwaśniewsk­i. Omluvu vyslovil jako občan, prezident i jménem „těch Poláků, jejichž svědomí je zasaženo oním zločinem“.

V těchto měsících šovinistic­ká polská vláda hodlá obvinit profesora Princetons­ké univerzity Jana Grosse z hanobení Polské republiky a národa a chce mu odebrat státní vyznamenán­í. Někteří ze statečných Poláků, kteří své židovské sousedy ukrývali a chránili, tuto skutečnost raději tají ze strachu z reakce svého okolí. Byl to další z velkých Poláků, novinář a disident Adam Michnik, kdo řekl: „Nacionalis­mus, poslední stadium komunismu.“A také dodal, že na komunismu je nejhorší to, co přijde po něm.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia