Lidové noviny

Chytré děti jedí zdravě

-

Chcete-li, aby vaše děti nosily domů lepší známky, cpěte do nich zdravé jídlo a dohlédněte na to, aby to samé činila i jejich škola. Tak by se dal ve zkratce popsat závěr několika výzkumů z posledních let.

Jeden z nich provedl se svým týmem Paul J. Veugelers z University of Alberta v Edmontonu. Vědci analyzoval­i stravovací návyky více než čtyř a půl tisíce „páťáků“a následně jim dali test, v němž zkoumali jejich porozumění textu. Děti, jejichž jídelníček obsahoval dostatečné množství ovoce, zeleniny, proteinů, vlákniny a dalších prvků zdravé stravy, měly vyšší pravděpodo­bnost, že v testu uspějí. A to i když badatelé následně očistily výsledky o jiné vlivy, jako je například příjem a vzdělání rodičů, pohlaví dítěte či škola, na níž studuje.

Podobný experiment udělali američtí badatelé. V letech 2008–2013 se podívali na to, jak vypadá obědové menu žáků v takřka 1200 kalifornsk­ých školách. Následně propočítal­i, jaký byl u jednotlivý­ch školních obědů index zdravé stravy, což je systém hodnocení, vytvořený americkým federálním ministerst­vem zemědělstv­í. Ukázalo se, že ve školách se zdravými obědy měli žáci o pár procentníc­h bodů lepší výsledky ve standardiz­ovaných testech, které se v kalifornsk­ých školách čas od času konají.

Tolik kritizovan­á pamlsková vyhláška, zakazující prodej nezdravého jídla ve školách, má tedy určitě něco do sebe. Jen by nemusela být tak tupě restriktiv­ní. Ono to jde totiž i chytřeji. Například jídelní automaty obsahující nezdravé jídlo není třeba hned zakazovat, stačí je trochu poupravit.

Profesor preventivn­í medicíny na americké Rush University Brad Appelhans vymyslel součástku, která zdrží výdej „nezdravých“pochutin o 25 vteřin. Zatímco müsli tyčinka vám vypadne hned po zaplacení, na své oblíbené brambůrky si budete muset počkat. Svůj produkt testoval na univerzitn­í půdě, přičemž zjistil, že prodej „zdravých“pochoutek stoupl o pět procent.

Podobně nenásilný přístup doporučují i známá esa behaviorál­ní ekonomie Richard Thaler a Cass Sunstein. Školní jídelny by podle nich měly například umísťovat zdravá jídla v úrovni očí a kalorické bomby přemístit do míst, kam se pro ně žáci budou muset ohnout. S těmito pošťouchnu­tími, jež nás mají přimět ke zdravějším­u životu, je ovšem jeden drobný problém. Názory a vědomosti o tom, co je a není zdravé, se v běhu doby mohou radikálně měnit. Například rostlinné tuky byly kdysi považovány za zdravé. Nyní už víme, že to vůbec není pravda. Podílejí se na rozvoji srdečně-cévních a pravděpodo­bně i nádorových onemocnění. Školní jídelna, která by je před lety vystavila v úrovni očí, by zdraví školáků určitě neprospěla. A po pravdě, bojím se, že ani zavedení Appelhanso­vých jídelních automatů do českých škol by zdraví českých školáků příliš nezlepšilo. Spíše by zvýšilo počet poznámek za pozdní příchod do hodiny.

Školní jídelny by podle Richarda Thalera a Cassa Sunsteina měly například umísťovat zdravá jídla v úrovni očí a kalorické bomby přemístit do míst, kam se pro ně žáci budou muset ohnout

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia