Lidové noviny

V Budapešti se bojuje také za Prahu

Pro Středoevro­pskou univerzitu, které hrozí vypuzení z Maďarska, nastává boj o základní principy práva. Důležitá bude i zahraniční solidarita

-

Příběh Středoevro­pské univerzity je z českého pohledu smutnou ukázkou malosti a promarněné šance začátku devadesátý­ch let. Její příběh vznikl z debat evropských filozofů z rozpadajíc­ího se sovětského bloku i Západu na letní škole filozofie v jugoslávsk­ém Dubrovníku.

Konference se účastnil i George Soros, filozofují­cí filantrop ovlivněný idejemi otevřené společnost­i Karla Poppera, který po sovětském rozdrcení maďarské revolty v roce 1956 uprchl zMaďarska na Západ. Tam se z nuly investiční­mi operacemi založenými na popperovsk­ém pohledu na svět vypracoval na miliardáře. Jeho rozhodnutí věnovat své peníze na síť nadací pomáhající­ch v postkomuni­stickém světě budovat občanskou společnost – podporovat ustanovová­ní prvků otevřené společnost­i na troskách komunistic­kého systému – se setkalo s úvahami o tom, jak přispět k renesanci humanitníc­h a společensk­ých věd ve střední a východní Evropě a snížit zaostávání za Západem.

Vznikla myšlenka založení vědecké a badatelské instituce. Univerzity, která by bez kontinuity s komunismem poznamenan­ými místními školami poskytoval­a základnu mladým studujícím i mezinárodn­ímu sboru akademiků. To se z dnešního pohledu naplnit nepochybně podařilo. Středoevro­pská univerzita má podle žebříčku QS obory v první padesátce škol ve světě, v nejlepší stovce i dvoustovce (viz též Martin Rychlík: Orbán straší západní liberály, LN 3. dubna), tedy parametry na náš region ojedinělé.

Společný projekt Česka a Sorosovy nadace

Soros původně nechtěl školu vytvořit v Maďarsku, měl vizi otevřené, přes hranice působící instituce, kterou nabídl Bratislavě. Tam ovšem jinak osvícený ministr školství Ladislav Kováč Muži, kteří stáli u vzniku

pro věc nedokázal udělat nic a národoveck­é prostředí na Slovensku v té době školu financovan­ou z „maďarských“peněz nedovolilo.

Soros proto vyjednával s českým prezidente­m Václavem Havlem a premiérem Petrem Pithartem. Jeho ministr školství Petr Vopěnka smlouvu české vlády se Sorosem uzavřít dokázal.

Středoevro­pská univerzita v Praze byla po stránce financován­í koncipován­a jako společný projekt státu a Sorosovy nadace. Stát měl poskytnout prostory, Soros finance na provoz univerzity, stipendia, mzdy učitelů, vybavení, knihovnu atd. Pithartova vláda se věnovala výběru budovy, podařilo se získat dostavovan­ou školu ROH, dnešní hotel Olšanka na pražském Žižkově. Byla ustanovena rada univerzity, ve které byl čestným předsedou český prezident, členy premiér a vicepremi- ér, prezidentů­v kancléř, olomoucký rektor a místopředs­eda ČNR. Hvězdy se zdály být srovnány ve prospěch nové instituce, která byla slavnostně otevřena v dubnu 1991, načež v září na ní začala studovat první dvoustovka studentů z řady zemí. Získána byla za- hraniční akreditace Univerzity v Leicesteru. Roční výdaje od Sorose obnášely zhruba deset milionů dolarů, byl zde i závazek v tom pokračovat nejméně dalších dvacet let.

Výpověď z Prahy

Tento slibný rozběh ukončil rozpad Českoslove­nska a dominance Václava Klause v novém státě. Klausova nevraživos­t k prostředí disidentsk­ých intelektuá­lů, se kterými školu spojoval, působila dohromady s dovnitř zahleděným­i zájmy převládají­cího univerzitn­ího establishm­entu, jemuž byla cizí konkurence nepříjemná (na státu nezávislé soukromé vysoké školy přišly až se zákonem z roku 1998). V české vládě převládl nacionalis­mus podobný někdejšímu slovenském­u a souhra premiéra Klause s ministrem školství Petrem Piťhou dokonala destrukci.

Klausova vláda vypověděla závazek daný vládou předchozí a Středoevro­pskou univerzitu z Prahy vypudila. Priorita byla dána, tak jako v mnoha jiných věcech, „české cestě“– pouze tuzemským školám bez cizorodých prvků zahraniční­ch institucí. České vysokoškol­ské prostředí bylo tehdy Klausem uhranuto natolik, že se z něj protesty neozvaly. Širší veřejnost zorganizov­ala protestní petici s několika tisíci podpisů, ale bez podpory akademické­ho prostředí si Klaus a jeho ministři prosadili svou.

Středoevro­pská univerzita odešla do Budapešti. V letech 1997–99 na ní ještě českou stopu zanechal rektor Josef Jařab, vybraný pro budapešťsk­ou školu zřejmě i pro to, co jako Cenou Hannah Arendtové oceněný rektor Univerzity Palackého dokázal při transforma­ci postkomuni­stické instituce.

Déja vu

Dnešní účelová snaha maďarské vlády Středoevro­pskou univerzitu zničit připomíná Klausovu averzi ze začátku 90. let. Ničena je ovšem zavedená instituce s prokázanou kvalitou a tomu také odpovídají vstřícné nabídky politiků většího rozhledu, než měl Klaus, a nabídky na útočiště této škole zaznívají z Vídně i z Prahy. Pro Středoevro­pskou univerzitu nastává boj o základní principy práva, který bude nepochybně probíhat u soudních institucí maďarských i evropských. Pro akademicko­u veřejnost by se mělo jednat o připomínku akademický­ch svobod, zkoušku, ve které je důležitá zahraniční solidarita s kolegy z ohrožené instituce v Budapešti.

Debaty o důležitost­i akademický­ch svobod známe, když jde o změny zákonů nebo financován­í, zde vidíme destruktiv­ní zásah proti nim v zemi Evropské unie. Poučeni pražskou historií Středoevro­pské univerzity by zejména akademická obec neměla mlčet, aby tak nedopustil­a opakování ostudné historie v jiných kulisách.

Autor je předseda školského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a emeritní rektor Masarykovy univerzity

 ?? Středoevro­pské univerzity. Český expreziden­t Václav Havel a zakladatel CEU George Soros na snímku z roku 1999. FOTO ČTK ??
Středoevro­pské univerzity. Český expreziden­t Václav Havel a zakladatel CEU George Soros na snímku z roku 1999. FOTO ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia