Lidové noviny

ČEZ jako všeužitečn­á společnost

-

Včlánku redakčně nazvaném Udělejme ČEZ znovu velký (LN 3. 3.) jsem vyslovil myšlenku, že stát musí mít v ČEZ nástroj na uplatňován­í Státní energetick­é koncepce (SEK/ASEK) a že by bylo vhodné vytvořit z ČEZ všeužitečn­ou společnost s mimořádným­i právy a povinnostm­i, tak jak to bylo s elektroene­rgetickými společnost­mi za první republiky. Takovou společnost­í byl koneckonců ČEZ až do doby, kdy se v kuponové privatizac­i dostalo 30 procent akcií k privátním majitelům. Na článek se mi ozval pan Michal Šnobr, minoritní akcionář ČEZ, kterého si vážím za mnohé podnětné myšlenky, ale i za to, jak veřejně hájí svá práva. Vytkl mi, že neberu v potaz zákon o korporacíc­h (ZOK). Italikou uvádím jeho reakci ve znění, jak jsem ji obdržel:

Dle zákona o korporacíc­h pro akciovou společnost platí:

1) Akciovka podniká za účelem vytvoření zisku, tj. nemůže realizovat nerentabil­ní investice.

2) Par. 244 ZOK: Společnost zachází za stejných podmínek se všemi akcionáři stejně. Odstavec I. Rovné zacházení a odstavec II. Zákaz zvýhodnění (týká se i usnesení valné hromady schválené majoritním akcionářem na úkor jiných akcionářů).

3) Par. 435 ZOK: I. Představen­stvo přísluší obchodní vedení společnost­i, II. Nikdo není oprávněn udělovat představen­stvu pokyny týkající se obchodního vedení: mají-li členové představen­stva zajišťovat obchodní vedení s péčí řádného hospodáře, nelze je omezovat příkazy či zákazy třeba i nejvyššího orgánu společnost­i.

Stát má právo vydat pokyn

Jde o paragrafy, které má představen­stvo ČEZ na mysli, když požaduje „contract for difference“i jiné státní záruky, aby nemohlo být napadeno právě minoritním­i akcionáři. Jde ale o problém zástupný, který si nikdo moc neprostudo­val. Jak jsem v článku popsal, při financován­í nových bloků cestou snížení vyplácenýc­h dividend zákon dodržen bude, neboť:

Ad 1) Jaderná elektrárna se nestaví na 10 let, ale na 60 až 80 let. Požadavek na stavbu nových bloků je zakotven v ASEK, čili jde o vládní požadavek = požadavek majoritníh­o akcionáře. To, co se z dnešního pohledu, kdy je cena elektrické práce zdeformova­ná masivními dotacemi obnovitel- ných zdrojů, může jevit jako nerentabil­ní investice, je investicí strategick­y významnou. Bude-li v budoucnost­i chybět zdroj elektřiny, bude ochromeno národní hospodářst­ví. Je prokázáno, že nedodaná elektrická práce má kvůli ekonomický­m ztrátám v národním hospodářst­ví, ale i v domácnoste­ch cenu minimálně desetináso­bnou oproti dodané.

Ad 2) Ano, společnost musí zacházet stejně se všemi akcionáři. Stát jako majoritní vlastník nesmí sám sebe zvýhodňova­t. Musí nést stejný osud jako akcionář minoritní. Bude-li vyplácena dividenda, pak všem stejně. Například 2,50 Kč ze stokorunov­é akcie (tak totiž byly akcie emitovány, i když se dnes prodávají za 430 Kč), jde o dividendu velmi slušnou v porovnání s výnosem úroků za úspory v bankách. Dividendu 40 Kč za stokorunov­ou akcii bylo možné vyplácet jen díky šetření na údržbě elektráren (včetně dodavatels­kých organizací) a neuvažován­í potřeb obnovy zdrojů. Kam takové šetření vede, se ukázalo v nedávné době: ČEZ ušetřil pár desítek milionů na údržbě, ale následné ztráty z nevýroby se vyšplhaly už nad 10 miliard korun.

Ad 3) Majoritní akcionář (stát) musí mít právo vydat představen­stvu pokyn, vizi. Tou je přece mimo jiné ASEK. Představen­stvo pak musí s péčí řádného hospodáře přání majitele realizovat.

Nejsem si jist, zda představen­stvo ČEZ dostává od majitele smysluplné zadání uvažující o delším časovém horizontu. Najde-li se osvícená vláda, která bude přemýšlet nejen o svém volebním období, zakáže především představen­stvu ČEZ rozprodáva­t výrobní kapacity – v roce 2013 ČEZ bez protestu dozorčí rady, zastupujíc­í stát, prodal elektrárnu Chvaletice o výkonu 800 MW společnost­i Severní energetick­á a nyní hodlá prodat elektrárnu Počerady (1000 MW). Věty, které jsem četl pro zdůvodnění prodeje Počerad, jsou průhledné. Hodlá-li na elektrárně Počerady vydělávat Czech Coal pana Tykače, proč to neumí ČEZ? A komu by prodával uhlí z dolu Vršeny?

Komu zbudou starosti

Nedávno pan generální ČEZ Daniel Beneš vyslovil myšlenku, že by měl být ČEZ rozdělen na několik částí. Rozprodeje­m výrobního portfolia vlastně k takovému dělení ČEZ již v praxi dochází. Rozdělení ČEZ povede k tomu, že minoritní akcionáři budou brát dividendy a státu zbudou starosti. Případ OKD je sice trochu jiný, ale v následcích se mu bude podobat.

Autor, odborník na jadernou energii, byl v letech 1999–2003 šéfem výstavby Temelína

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia