Lidové noviny

Návrhářka přišla o jmění i o jméno

-

Britská návrhářka Karen Millen udávala po dobu 20 let eleganci šatníku žen po celém světě. Navrhovala jejich oblečení do kanceláře, oděvy na volný čas i do společnost­i. Pohádkový scénář o bohaté designérce na odpočinku se však nyní rozpadl.

Jméno Karen Millen nese 400 obchodů v 65 zemích světa. Dva z nich lze najít i v Praze. Jeho skutečná nositelka však minulý týden ohlásila bankrot kvůli neplacení daní. Millen ve svém prohlášení oznámila, že je „hluboce zničená“. Dále uvedla, že je obětí padlé islandské banky Kaupthing, která financoval­a vlastníka jejího módního byznysu, který od ní odkoupil v roce 2004 za 95 milionů liber.

Při obchodu uzavřeném před 13 lety se též Millen upsala ke ztrátě práv na použití vlastního jména. Designérka podle britského deníku The Times přijde o svůj dům s fotbalovým hřištěm a jezerem v hrabství Kent, včetně automobilů a dalšího majetku. Hodnota sídla se odhaduje na tři miliony liber.

Návrhářka založila slavnou oděvní značku se svým manželem Kevinem Stanfordem v roce 1981. Sama Millen přiznává, že její prací byl design, o investice a finanční chod obchodů se staral její muž. Pro svou společnost Karen Millen nenavrhla oblečení již jednu dekádu. V posledních 13 letech se starala o své tři děti a věnovala se charitě. Se svým manželem se rozvedla v roce 2001. Jejich společné úspory utrpěly bankovní krizí v roce 2008.

Oděvní designérka vedla v minulosti soudní spory o užití svého jména. Jejím plánem bylo založit další módní byznys. Spor o jméno Karen Millen byl však ukončen v roce 2016 v její neprospěch.

Soud rozhodl, že použití stejného jména pro další obchody s módou by mohlo být pro zákazníky matoucí. „Když dnes vytáhnu svou kreditní kartu, lidé se smějí – to je vtipné, jmenujete se stejně jako ten obchod,“řekla v jednom z nedávných rozhovorů. Bývalá návrhářka tak bitvu o své jméno nakonec vzdala. kkr

LONDÝN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia