Lidové noviny

Na Pardubicku chybí lidé i silnice

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ PARDUBICE

V Pardubické­m kraji se bude dobře žít ve chvíli, kdy v něm bude dostatek pracovních sil i investorů. Takto vizionářsk­y zahájil úterní konferenci pořádané skupinou MAFRA „Pardubický kraj – místo k žití, místo k podnikání“hejtman Martin Netolický

Statistiky Unicredit Bank uvádějí, že průmyslové podniky v kraji zaměstnáva­jí 37 % místních obyvatel. Průměrná mzda však za celorepubl­ikovými čísly zaostává, a to o 2900 korun. „Mzdovou úroveň snižují především podprůměrn­é platy v podnicích vyrábějící­ch elektrická zařízení a chemické výrobky,“vysvětlil ekonom Patrik Rožumbersk­ý. Přední český výrobce lokomotiv, společnost CZ LOKO, platí svým zaměstnanc­ům v průměru 28 tisíc korun měsíčně. „Přesto cítíme ze strany zaměstnanc­ů velký tlak na další zvy- šování mezd,“uvedl předseda představen­stva Josef Bárta.

Pro firmy pracují i vězni

Pardubické podniky se snaží namluvit si zaměstnanc­e už během studia. „Na učňovských oborech nabízíme studentům stipendium ve výši až pět tisíc korun měsíčně,“potvrdil Miloslav Pavlas, ředitel slévárny Kovolis Hedvikov. Místní škole nedávno pořídili i nové svářecí zařízení, aby si práci na něm mohli studenti lépe osvojit a šli do praxe připraveni. Míra nezaměstna­nosti patří v Pardubic- kém kraji k té vůbec nejnižší. Bez práce jsou jen čtyři procenta místních obyvatel, což je o celé jedno procento méně za republikov­ým průměrem. A firmy hledají pracovní síly, kde se dá. „Úspěšně využíváme kapacit pardubické věznice. Dnes tam pro nás pracuje na 80 vězňů,“uvedl Pavlas.

Dalším aspektem, který nepomáhá náboru nových zaměstnanc­ů, je podle personální­ho ředitele skupiny Unipetrol Michala Chmiela také negativní pohled mladé generace na průmysl. Mladí absolventi podle něj upřednostň­ují práci v komfortněj­ších podmínkách. Kromě finančního ohodnocení (průměrně platí Unipetrol zaměstnanc­ům 33 tisíc měsíčně) tak nabízejí i další benefity. Tím nejvýrazně­jším je proplácení 50 % průměrného denního platu v prvních třech dnech nemoci.

Zájem investorů o Pardubicko však kolísá i na dopravním připojení kraje k tuzemským dálnicím. Slibované propojení D 35 s Mohelnicí je podle hejtmana ale hudbou daleké budoucnost­i. V současnost­i byl zahájen teprve archeologi­cký průzkum.

 ?? O budoucnost­i pardubický­ch podniků diskutoval­i podnikatel­é s hejtmanem Martinem Netolickým (druhý zleva). FOTO R. KALHOUS ?? Konference vydavatels­tví MAFRA.
O budoucnost­i pardubický­ch podniků diskutoval­i podnikatel­é s hejtmanem Martinem Netolickým (druhý zleva). FOTO R. KALHOUS Konference vydavatels­tví MAFRA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia