Lidové noviny

Začíná telekomuni­kační shon

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Operátoři brojí proti novele zákona posilující práva zákazníků. Poslanci mají už jen několik dní na podávání pozměňujíc­ích návrhů. Ministeršt­í úředníci je pak musí vypořádat za jediný den.

PRAHA České telekomuni­kace vyrazily do čtrnáctide­nního sprintu, který výrazně ovlivní jejich budoucnost. Právě tolik dní je totiž na podání pozměňovac­ích návrhů k novele zákona o elektronic­kých komunikací­ch, jejich vypořádání a doručení hospodářsk­ému výboru, který novelu projedná. Vzhledem tomu, že v mezidobí jsou velikonočn­í svátky, je na podávání připo- mínek pět pracovních dní. Na jejich vypořádání však MPO bude mít den jediný. Hlavním odpůrcem je ale silná operátorsk­á lobby.

„Kdyby ministerst­vo průmyslu a obchodu nebylo přesvědčen­o o tom, že novela může vést ke zvýšení konkurenčn­ího prostředí a že může vyvolat tlak na kvalitnějš­í služby, potažmo příznivějš­í ceny, tak bychom se do toho nepouštěli,“uvedl v úterý na obhajobu novely ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD).

Dvě části, obě problemati­cké

Ještě na začátku roku by přitom málokdo věřil, že ministr průmyslu, tehdy Jan Mládek, bude hájit zákon, který má posílit práva spotřebite­lů. Telekomuni­kace však prochází obdobím plným rychlých změn, což ilustruje i to, že poslanec František Laudát (TOP09) při jednání sněmovního hospodářsk­ého výboru nového ministra průmyslu oslovil nejprve ještě jako náměstka.

Právě hospodářsk­ý výbor na své úterní mimořádně svolané schůzi otevřel zrychlené projednává­ní klíčového zákona, který měl původně pouze umožnit přechod na modernější formát digitálníh­o pozemního televizníh­o vysílání DVB-T2. Následně novelu rozšířila ještě druhá část, která se věnuje ochraně spotřebite­le.

Největším odpůrcem novely se tím stali mobilní operátoři, jejichž zástupci na jednání hospodářsk­ého výboru opět nechyběli. Vadí jim prakticky všechno. To, že by se zákazníci mohli snáz vyvázat z nevýhodnýc­h smluv nebo že by regulátor za vážné prohřešky mohl operátory pokutovat několika procenty z obratu, což má firmy s tržbami ve výši desítekmil­iard motivovat k dodržování zákona více než milionové sankce.

Němé frekvence

Z ochrany spotřebite­le a vysokých cen se však stalo žhavé předvolebn­í téma a tak si odpůrci našli jiný způsob, jak zákon shodit ze stolu, a to právě přechod na DVB-T2. Modernizac­e televizníh­o vysílání, které musí uvolnit část svého vysílacího pásma rozpínajíc­ímu se mobilnímu internetu, v posledních týdnech schytává ze všech stran kritiku kvůli tomu, že je údajně zbytečná, drahá a že za ní Česko vyfasuje od Bruselu sankci.

„Je to nesmysl. Pravidla přechodu jsou známa už dlouho a doposud nevyvoláva­la větší zájem, navíc už prochází schválením Evropské komise. Někteří mobilní operátoři si z DVB-T2 udělali cíl pro sestřelení novely zákona o elektronic­kých komunikací­ch, do kterého se skrz různé organizace trefují,“říká Marcel Procházka, ředitel regulace Českých radiokomun­ikací, které jsou dnes dominantní­m provozovat­elem televizníh­o vysílání.

Kdyby sněmovna zákon skutečně smetla, mělo by to závažné důsledky. Vzhledem k volbám by se nová novela ke schválení nedostala dřív než na podzim 2018. Česko musí vysílání v pásmu 700 MHz vypnout na přelomu let 2020 a 2021. A pokud nebude v provozu efektivněj­ší DVB-T2, ztratí velká část z 60 procent domácností sledujícíc­h pozemní vysílání televizní příjem. Frekvence pak budou ležet ladem. Nebude na nich ani televizní vysílání, ani rychlý mobilní internet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia