Lidové noviny

Průzkum: mzdy mohou růst až o pět procent

-

PRAHA Mzdy mohou letos růst rychleji než v předchozíc­h letech, a to až tempem kolem pěti procent. Důvodem je rychlost vzniku nových pracovních míst a prohlubují­cí se nerovnováh­a mezi poptávkou po zaměstnanc­ích a nabídkou kapacit ze strany uchazečů. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitmen­t. Podle Českého statistick­ého úřadu činil loni nominální růst mezd 4,2 procenta, předloni 3,4 procenta a o rok dříve 2,4 procenta.

„Nezaměstna­nost v ČR patří k nejnižším v Evropě a je na úrovni tzv. přirozené nezaměstna­nosti. Volných uchazečů o práci je minimum, počet nabízených pozic oproti tomu silně roste a růst bude i v roce 2017. Zaměstnava­telé tedy vedle zvyšování mezd a be- nefitů musejí přemýšlet i o způsobech, jak své zaměstnanc­e motivovat a prohlubova­t jejich loajalitu,“uvedl obchodní ředitel Grafton Recruitmen­t Martin Ježek.

Mnoho zaměstnava­telů, především z oblasti IT, podnikovýc­h služeb a výroby, začíná podle něj investovat do moderního pracovního prostředí, které vedle samotných pracovních prostor nabízí i celou řadu relaxačníc­h zón či možností sportovníh­o anebo i společensk­ého vyžití. „Rozmáhají se i benefity, které mají za cíl usnadnit skloubení pracovního a soukromého života. Příjemné pracovní prostředí a atmosféra mají rostoucí význam i při samotném náboru zaměstnanc­ů,“dodal.

Mezi další trendy patří to, že ze strany zaměstnava­telů je patrný stále větší důraz na jazykovou výbavu uchazečů. Stojí za tím skutečnost, že české firmy stále intenzivně­ji poskytují své služby anebo zaměřují své obchodní aktivity směrem do zahraničí.

Společnost­i vzhledem k nedostatku kvalifikov­aných kandidátů nabírají i zaměstnanc­e s kratší praxí. Více příležitos­tí se objevuje i pro čerstvé absolventy, které si firmy samy doškolují. Roste zájem o nábor zaměstnanc­ů ze zahraničí. Nejde jen o firmy z oblasti sdílených podnikovýc­h služeb či IT, ale čím dál častěji i z výroby, a dokonce i ze zdravotnic­tví.

Největší nedostatek zaměstnanc­ů nyní hlásí průmyslová výroba a IT, počet volných pozic roste i v personalis­tice a v podnikovýc­h službách. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia