Lidové noviny

Čekání na ČNB. Praskne to už dnes?

-

už dnes by mohla rada České národní banky na svém pravidelné­m jednání odhlasovat zrušení kurzového závazku nenechat posílit kurz pod 27 korun za euro. Na posledním měnovém zasedání rady ČNB guvernér Jiří Rusnok oznámil, že banka může intervence ukončit kdykoliv. „Počínaje příštím měsícem (dubnem) je možné opuštění kurzového závazku na jakémkoliv jednání bankovní rady. Výsledek rozhodnutí zveřejníme bezprostře­dně,“uvedl Rusnok. Tlak na ČNB přitom roste. Podle odhadů musela banka jen v březnu kvůli tlaku spekulantů nakoupit eura za více než 400 miliard. Jen pro srovnání, intervence za celý loňský rok činily 455 miliard korun.

BYZNYS DNE

počátkem tohoto měsíce pozastavil­o vývoz zkapalněné­ho ropného plynu (LPG) na Ukrajinu a na hranicích se vrší vagony s touto surovinou. Agentuře Reuters to řekli obchodníci na trhu ropných produktů. Moskva se podle nich obává, že by Ukrajinci mohli LPG použít k vojenským účelům. Ukrajina je druhým největším ruským trhem LPG po Polsku. Loni tam Rusko vyvezlo 800 000 tun této látky.

nových osobních aut v Česku v letošním 1. čtvrtletí meziročně vzrostl o 14 procent na 68 059 vozů. V samotném březnu byl prodej rekordní, když vzrostl o 17,5 procenta na 26 786 aut. Nejvíce aut od ledna do března prodala Škoda Auto, která ale kvůli náběhu nových modelů zaznamenal­a pokles o jedno procento na 20 200 vozů. Následuje Volkswagen s růstem o 48 procent na 8123 vozů a třetí je značka Hyundai, která prodala 4997 aut, což je o 17 procent více než loni. Následují značky Ford, Dacia a Renault. Nejoblíben­ějším modelem zůstává Škoda Octavia s 6810 vozy, druhá je Fabia s 5088 prodanými kusy, třetí Škoda Rapid (2845), čtvrtý Superb a pátý VW Golf.

polovina britských domácností plánuje omezovat výdaje. Reagují tak hlavně na růst životních nákladů. Vyplývá to z výsledků průzkumu finanční skupiny Scottish Friendly. Inflaci v Británii tlačí vzhůru rostoucí ceny energií a propad kurzu libry po loňském referendu o vystoupení Británie z Evropské unie. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia