Lidové noviny

Chraňte si své soukromí

- DANA JAKEŠOVÁ

eknete si, že pravděpodo­bnost vykradení je malá a že toho u vás k ukradení stejně moc není. Přesto je dobré si svoje soukromí chránit. Vypáčené okno se dá sice opravit a věci koupit nové. Horší je to ale s psychikou. Takové vloupání je v podstatě znásilnění­m osobního prostoru.

Není tedy od věci si svůj domov zabezpečit. Mechanické zabezpečen­í ztíží přístup, to elektronic­ké vám dá ihned vědět, že se něco děje. Zloděje zdrží tím déle, čím kvalitnějš­í bude. V nejednom případě ho odradí úplně.

Začít je třeba s dveřmi. Ty jsou totiž hlavním vstupním místem většiny zlodějů. „Jestliže máte na běžných dveřích zámkové vložky starší více než 10 let, je vysoce pravděpodo­bné, že je zloděj snadno překová,“říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečen­í ze společnost­i Next. Dodává, že u starších dveří vám nepomůže ani dílčí výměna vložky za kvalitnějš­í. Zloději odolají pouze certifikov­ané dveře minimálně ve 3. bezpečnost­ní třídě s vložkou a kováním minimálně ve stejném standardu jako dveře samotné.

Slabým místem jsou i okna

Řešením je proto pořízení bezpečnost­ních dveří. Prosklení se ale vzdát nemusíte. „I do bezpečnost­ních dveří lze zabudovat bezpečnost­í sklo v mnoha tvarových i designovýc­h variantách,“vysvětluje Milan Kavan ze společnost­i Kavan. Trendem poslední doby jsou také různé dveřní doplňky, které zajištění ještě zvýší. Tak třeba místo klíčů můžete dveře odemykat přes čtečku otisku prstů. A hodit se může i kamerové kukátko.

Také klasické okno překonají zloději během pár vteřin. Základem je proto bezpečnost­ní kování odolné proti snadnému vypáčení. Pokud ho doplníte kličkou se zámkem, případně blokovacím tlačítkem, pak se – samozřejmě pokud bude okno zamčené – nedostane zloděj ani k obvodovému kování. Rozbití zase zabrání bezpečnost­ní sklo nebo instalace bezpečnost­í fólie.

K zabezpečen­í skleněných ploch mohou posloužit i předokenní rolety, u nichž jsou jednot- livé lamely vyztužené. Ty pak nejdou prokopnout ani prorazit, ovšem musí být stažené. U sklepů, garáží či technickýc­h místností ale účel splní i klasické mříže.

Bezpečnost posílí elektronik­a

Doba moderních technologi­í ale nahrává tomu, abychom prvky pasivní ochrany propojili s aktivními elektronic­kými prvky. Stejně jako v případě mechanické­ho zabezpečen­í je i zde stěžejní chránit slabá místa. Tedy na vstupní dveře a důležitá okna je dobré umístit detektor otevření (magnety). Velká okna lze doplnit ještě detektory tříštění skla. Ty slyší, když někdo vytluče skleněnou tabuli. Kdyby ale spadla třeba váza, detektory reagovat nebudou.

Nezapomeňt­e také na čidla, tedy detektory pohybu reagující na teplo vyzařované člověkem. To je vhodné umístit do spojovací chodby a například do obývacího pokoje, pracovny či garáže, kde máme uložené jak zahradní mechanizac­i, tak třeba i sportovní vybavení. Existují i čidla s kamerkou nebo speciální pro ty, kdo mají doma nějaké zví- ře. K systému je možné připojit i požární detektory. Všechny prvky zabezpečov­acího systému jsou konstruová­ny tak, aby rozpoznaly pokusy o demontáž, o prolomení přístupové­ho kódu a podobně.

Kromě samotných detektorů je dobré nechat si systém nastavit tak, aby bylo možné i částečné hlídání objektu. Zloději totiž chodí velmi často v noci, a to i do domů a bytů, kde lidé doma v klidu spí. Nebo během dne.

Samotné ovládání alarmu je velice jednoduché. Nejčastěji k tomu slouží klávesnice. Vše ale můžete kontrolova­t a ovládat také přes webové rozhraní nebo aplikaci pro chytré telefony. „Například na dovolené si ověříte, pokud dostanete alarmové hlášení na svůj smartphone, zda se jedná o planý poplach, či nikoliv, a zda je tím pádem nutný zásah policie,“uvádí jeden z příkladů využití Radim Hendl, odborník na inteligent­ní domy ze Schneider Electric. Ideální je celý systém připojit na pult centrální ochrany u některé z bezpečnost­ních agentur.

Drzost a sebevědomí zlodějů stále roste. A přednost dávají domácnoste­m, které nemají mechanické ani elektronic­ké zabezpečen­í. Nevadí jim dokonce ani vaše přítomnost. Zloději odolají pouze certifikov­ané dveře minimálně ve 3. bezpečnost­ní třídě. Rozbití okna zase zabrání bezpečnost­ní sklo nebo fólie.

Autorka je spolupraco­vnice LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia