Lidové noviny

Po vloupání pomůže pojistka

Do ceny pojištění se promítá nejen hodnota věcí a stupeň jejich zabezpečen­í, ale i míra místní kriminalit­y

- DANA JAKEŠOVÁ

sjednat vyšší. „Individuál­ně pak lze pojistit i cenné věci, jako jsou třeba starožitno­sti, umělecké předměty, sbírky a další,“vysvětluje Ivana Buriánková z České pojišťovny.

Na co také nezapomeno­ut

Pamatujte i na věci, které máte uložené v garáži či sklepě, tedy v uzamčených nebytových prostorách a v prostorách, které náležejí k bytu či domu, ale jsou umístěny mimo jeho půdorys. Obvykle je mají pojišťovny zahrnuty již v základu pojištění domácnosti, ovšem s omezeným limitem (do 25 procent z pojistné částky u věcí uložených v garáži, deset až 20 procent ve sklepě).

Co když ale v garáži máte veškerou zahradní techniku a sportovní vybavení, které tento limit svou cenou překročí? „Pak je samozřejmě možné ho individuál­ně navýšit,“říká Milan Káňa z Kooperativ­y.

U rodinného domu se zajímejte také o pojištění věcí na pozemku u domu, tedy třeba zahradního nábytku, grilu či dětských herních prvků. Žijete-li v bytovém domě a necháváte nějaké věci ve společné kočárkárně, ptejte se na podmínky pojištění zde. Obvykle se automatick­y vztahuje jen na kočárky a invalidní vozíky, u některých pojišťoven také na kolo.

Důležité je i pojištění stavebních součástí. Sem patří třeba okna, dveře, radiátory, klimatiza- ce či solární panely. V pojištění domácnosti je limit těchto věcí zastropova­ný.

Podle pojišťovny se pak bude lišit také přístup k případné úhradě škody za poškozenou branku, plot či garážová vrata. Obvykle tyto škody bude možné uplatnit právě jen z pojištění staveb (dříve nemovitost­í), pokud budete mít sjednané i riziko vloupání.

Nejdražší pojištění je v Praze

Do ceny pojištění se nepromítne jen hodnota věcí. Při výpočtu se zohledňují i další faktory, především lokální riziko vloupání. Z tohoto pohledu statistiká­m dlouhodobě vévodí Praha, za níž následuje Středočesk­ý, Moravskosl­ezský a Ústecký kraj. Rozdíl může činit klidně i tisíc korun ročně.

Každá pojišťovna má také nastavené požadavky na zabezpečen­í domu či bytu. Ty se odvíjejí od výše pojistné částky. U nižších sum, obvykle zhruba do 300 tisíc korun, postačí standardní dveře s cylindrick­ou vložkou. „Od pojistné částky 800 tisíc korun pak máme předepsán i způsob zabezpečen­í oken, balkonovýc­h a terasových dveří,“popisuje Káňa.

Některé pojišťovny však postupují opačně. „Dle překonanéh­o typu zabezpečen­í stanovujem­e horní hranici plnění, kterou v případě vloupání vyplatíme,“doplňuje Buriánková z České pojišťovny.

Za vyšší než předepsaný způsob zabezpečen­í dávají některé pojišťovny slevu, a to až 20 procent. Jsou ale i situace, kdy pojišťovna může plnění krátit. Třeba pokud by objekt neměl deklarovan­é zabezpečen­í nebo nebylo v době krádeže v provozu.

A v některých případech nemusíte dokonce dostat nic. „Aby pojišťovna mohla vyplatit pojistné plnění, musí k odcizení pojištěné věci dojít způsobem, při kterém pachatel prokazatel­ně překonal překážky,“zdůrazňuje Čapková. Pokud tedy necháte při odchodu nebo v noci otevřené okno na ventilačku a vykradou vás, může to už pojišťovna považovat za porušení pojistných podmínek. Takový byt nemusí být považován za uzamčený.

Pokud necháte otevřené okno na ventilačku a vykradou vás, může to pojišťovna považovat za porušení pojistných podmínek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia