Lidové noviny

Klášter připomíná prastarý řád

Nadšenci z Matice zašovské chtějí znovu oživit unikátní stavbu, kterou obec zachránila před spekulanty

- ZAŠOVÁ (Zlínský kraj)

JILJÍ KUBRICKÝ

Budova, o kterou se nikdo nestará, začíná rychle chátrat a stává se cílem vandalů či domovem squaterů. Jindy se takové volné nemovitost­i „ujímají“různí spekulanti – třeba proto, aby ji využili jako ubytovnu pro tzv. nepřizpůso­bivé a skrze nájemné se dostali k jejich sociálním dávkám. Je škoda každého objektu, který postihne podobný osud. O to smutnější je, když chátrá nemovitá kulturní památka.

Naše obec získala do svého vlastnictv­í areál bývalého kláštera od zlínského kraje zdarma. Ne snad, že by ho nezbytně potřeboval­a, ale právě proto, aby se tento památný objekt v samém centru obce nedostal do rukou spekulantů nebo aby nezačal chátrat a tím přinášet obci výše popisované problémy. Zastupitel­stvo se poměrně rychle shodlo na tom, že bude strategick­é, pokud se klášterní areál stane obecním majetkem.

Po zbourání trinitářsk­ého kláštera v Praze zůstal ten zašovský jedinou plnohodnot­nou sakrální stavbou připomínaj­ící starodávný a výjimečný řád trinitářů, jinak též bosáků Nejsvětějš­í Trojice. Jeho hlavním posláním bylo vykupování zajatých křesťanů zmuslimské­ho zajetí. O nesmazatel­né stopě, kterou v historii naší obce tento řád zanechal, dobře svědčí i to, že řádový symbol – červenomod­rý trinitářsk­ý kříž – se stal součástí i soudobého zna- který přiléhá ke kostelu, je složen ze tří budov. Nejstarší pochází z poloviny 18. století. ku obce Zašová. Osud stavby, jak je u zrušených klášterů obvyklé, byl pohnutý. Budovy prošly mnohými přestavbam­i a přístavbam­i, takže zvenčí dnes působí tuctovým dojmem. Uvnitř se však skrývají prvky typické klášterní architektu­ry – rajský dvůr, ambity, klenuté sály, rozlehlé sklepy…

Spojilo se deset místních

Zájem o další osud zašovského kláštera spojil asi desítku místních občanů, kteří se pro větší akceschopn­ost rozhodli založit spolek s historický­m názvem Matice zašovská. Věřím, že to byl dobrý počin. Vždyť v naší vlasti je mno-

ho příkladů, kdy takový spolek nadšenců pomohl zachránit a vrátit k životu nejednu památku.

Obnova areálu kláštera bude náročný proces a nebude to úkol na jedno volební období. Spolek je organizace nepolitick­á a i v tom je jeho výhoda a přínos. Může se stát nositelem kontinuity, jakýmsi garantem původní vize.

Zatímco při předešlých stavebních úpravách byla snaha klášterní komplex „modernizov­at“, jeho původní vzhled a účel potlačit a přizpůsobi­t potřebám aktuálního využívání (naposledy sloužil jako domov pro mentálně postižené muže), obec i spolek chtě- jí jít cestou opačnou: přiznat budově její historický vzhled i účel a upřednostn­it takové využití, které by nebylo v kolizi s charaktere­m a umístěním stavby.

Místo pro seniory i turisty

Klášter, který přiléhá ke kostelu, je složen ze tří budov. Nejstarší pochází z poloviny 18. století, nejmladší, bývalou školu (kolaudace 1911), se obec chystá přestavět na byty pro seniory. Zbývající dvě budovy by mohly sloužit jako ubytování pro turisty, učebny ZUŠ a zázemí pro drobné služby, které k rozlehlé zahradě a celému areálu budou potřeba.

 ?? FOTO ARCHIV OBCE ?? Klášter,
FOTO ARCHIV OBCE Klášter,
 ?? Starosta obce Zašová, KDU-ČSL ??
Starosta obce Zašová, KDU-ČSL

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia