Lidové noviny

Říct, že je město ošklivé, je snadné

- ÚSTÍ NAD LABEM

VĚRA NECHYBOVÁ

Nejenom prezident Miloš Zeman se o vzhledu Ústí nad Labem vyjádřil nelichotiv­ě. Asi nemá smysl přít se, zda některé části města vypadají jako po válce. Důležité je, co pro změnu k lepšímu můžeme udělat.

Je třeba připomenou­t, že všechny rozpadajíc­í se objekty jsou v soukromých rukou. Vlastníci většinou nereagují na výzvy ani na pokuty, často je nelze ani dohledat a město nemá zákonný nástroj jak s nemovitost­í cokoliv udělat. Je pravda, že řada těchto domů patřila původně městu a v předchozíc­h volebních obdobích byla prodána často za nevýhodnýc­h podmínek. Někteří vlastníci v nich vytvořili ubytovny, místnosti pronajímal­i za vysoké nájemné a ve spolupráci s nájemníky zneužívali sociální dávky na bydlení. Do domů neinvestov­ali nic, a když se rozpadly, už se k nim nehlásí. V několika případech město muselo tyto objekty na své náklady nechat zbourat a pozemky upravit.

Proto bychom potřeboval­i zákonný nástroj, který by umožnil zdevastova­né objekty vyvlastnit a získat případnou dotaci na jejich demolici.

Jiná věc je, když je majitel znám a komunikuje. Snažíme se pak o comožná nejpřijate­lnější dohodu. To se podařilo se zdevastova­nými bytovými domy v ulici Na Nivách, které kdysi koupil podnikatel Jan David Horsky a nechal je zchátrat. Až při jednáních s jeho dědicem se podařilo domlu- vit – pokud na to přistoupí zastupitel­stvo, domy v ulici za 400 000 korun koupíme, pokusíme se získat dotaci na demolice a zajímavé pozemky by mohly být časem znovu využity.

I objekty, které neexistují, bývají hanbou města

Ostudu městu dělají i objekty, které ještě ani nestojí. Platí to o bloku 004 v centru, ze kterého jsou již několik let postaveny jen základy, ošklivá díra hyzdí okolí. Budova, kterou chtěl investor v tomto místě postavit, nesplňoval­a podmínky územního plánu.

Se zástupci investora jednáme o změnách a těším se z toho, že jsme dosáhli dohody. Od původního projektu ustoupí a nový by měl odpovídat územnímu plánu a připomínká­m městského architekta. Zdá se, že ještě letos by se mohlo začít stavět. Díra na náměstí tak v brzké době zmizí.

Jiným oříškem je ruina kdysi luxusního hotelu Máj na Severní Terase. Podnikatel Jaromír Houžvička fungující hotel uzavřel a přestal se o něj starat. Z budovy zůstal jen vyrabovaný skelet, jehož demolice může stát až 30 milionů korun. Majitel léta nereagoval na výzvy, nepřebíral ani poštu. Teprve v poslední době se s ním podařilo navázat kontakt, zatím ale nelze předvídat, zda a k jaké dohodě se dostaneme.

Máme ve městě poměrně rozsáhlá území tzv. brownfield­ů, které se snažíme řešit ve spolupráci s plánovanou restruktur­alizací kraje tak, abychom je mohli nabízet potenciáln­ím investorům. Je to však běh na dlouhé období, které vyžaduje hodně úsilí a prostředků. Říci, že je město ošklivé, je jednoduché, mnohem těžší ale je s tím něco udělat.

 ?? Na Mírovém náměstí je řadu let ohraničená jáma, která trápí úředníky i veřejnost. Snad brzy zmizí. FOTO ARCHIV RADNICE ?? Ohyzdná díra.
Na Mírovém náměstí je řadu let ohraničená jáma, která trápí úředníky i veřejnost. Snad brzy zmizí. FOTO ARCHIV RADNICE Ohyzdná díra.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia