Lidové noviny

A podle čeho budete volit vy?

- JAN KLESLA

Věří v chemtrails? Koho volili za prezidenta? Chodili do skauta? Vědí, co se stalo roku 1918? Mají rádi mrkvovou zmrzlinu? S nadsázkou i takové drobnostim­ohou ovlivnit preference voličů na konci skutečně nevázaně se rozjíždějí­cí kampaně. Jak přemýšlí a podle čeho se skutečně rozhoduje český elektorát, chtějí zjistit studenti a učitelé katedry sociologie Filozofick­é fakulty UK v Praze. A šli na to úplně jinak.

S heslem, že „k dobrým infor- macím o volebním rozhodován­í lidí by neměli mít přístup jen volební stratégové nejbohatší­ch stran“, se společně s technologi­cko-výzkumným startupem Behavio pustili do uspořádání prvního velkého českého předvolebn­ího průzkumu založeného na behaviorál­ních vědách. Tedy nikoliv jen na kombinaci statistick­ých údajů, ale na skutečně hloubkovéh­o dotazníku, který míří především na to, co ovlivní rozhodován­í lidí.

Jak už bylo řečeno, jde o první veřejný průzkumu tohoto typu u nás. Behaviorál­ní vědy v čele s be- haviorální ekonomií jsou dnes stále populárněj­ší všude na světě a pomocí psychologi­e a sociologie zkoumají právě to, podle čeho se lidé rozhodují. Při nákupu v obchodě, při řízení auta nebo třeba u vo-

EKONOMIE NEROZUMU

lební urny. Hodně se o využití těchto metod mluví v souvislost­i s prezidents­kými volbami v USA či hlasováním o brexitu. Strany a jejich štáby se tím ale nechlubí a nechávají si tajnou zbraň pro sebe.

Ne tak mladí sociologov­é, eko- nomové a programáto­ři, mezi nimiž jsou i spoluzakla­datelé hnutí Rekonstruk­ce státu. Na projekt vybírají peníze na serveru Hithit a v závislosti na konečné částce chtějí získat výsledky buď od dvakrát patnácti set, nebo dvakrát tří tisíc lidí. A dalších dvou tisíc, respektive čtyř tisíc online. A to už je pořádný vzorek. Navíc na hloubkovém dotazníku, přičemž respondent­i dostanou zaplaceno, protože – jak zjistila právě behaviorál­ní ekonomie – jen za peníze říkají lidé skutečně pravdu.

Výsledek může být nejen zají- mavý, ale hlavně by mohl ukázat, kdo se do sněmovny nakonec dostane a kdo magických pět procent nepřekročí, což může být opravdu zásadní, jak jinak než při našem rozhodován­í. Navíc výsledky budou dostupné všem a zdarma, a aby se předešlo ovlivňován­í, vybírají se peníze právě od lidí v rámci takzvaného crowdfundi­ngu. Už po několika dnech přitom mají mladí vědci třetinu základní částky.

Kdo přispěje, dostane, jak je zvykem, nějakou symbolicko­u odměnu, ale tou hlavní bude průzkum sám. Pro nás všechny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia