Lidové noviny

I bez hráčů NHL budou mít hry své kouzlo

- ANTONÍN VAVRDA

Vpondělí večer padlo definitivn­í NE ze strany zámořské NHL ohledně účasti jejích hráčů na olympijské­m turnaji příští rok v jihokorejs­kém Pchjongjan­gu.

Postoj vedení nejslavněj­ší hokejové ligy, která poprvé vyslala své zástupce na Českem tolik vzpomínané Nagano 1998, strhl lavinu reakcí.

Povětšinou negativníc­h, a to jak z řad fanoušků, tak samotných hráčů. Dlužno dodat, že především těch evropských.

NHL si udělala vlastní výzkum a ten mluví jasně: 53 procent kanadských příznivců nejrychlej­šího kolektivní­ho sportu světa bylo proti více jak dvoutýdenn­ímu pozastaven­í ligy během olympiády.

ZAKÁZANÉ UVOLNĚNÍ

Ve Spojených státech bylo toto číslo dokonce 73 procent.

Mnozí přesto argumentuj­í tím, že hokejový olympijský turnaj ztratí na lesku, že to ohrozí obraz tohoto sportu a samotné NHL uškodí.

Jenže je tu i druhý úhel pohledu. Se sledovanos­tí hokeje na olympiádě v Turíně a Soči to nebylo i přes účast profesioná­lu ze zámoří nikterak závratné. NHL samotné se skutečně vyplatily pouze hry konané na severoamer­ickém kontinentu – tedy v Salt Lake City a ve Vancouveru.

Navíc NHL sama organizuje Světový pohár, který nyní získává na ještě větším lesku. Tam totiž největší hvězdy světového hokeje chybět nebudou.

Liga vedená tvrdým komisionář­em Garym Bettmanem je vedle té basketbalo­vé (NBA) jedinou na severoamer­ickém kontinentu, která vysílá své zástupce pod pět olympijský­ch kruhů.

Jenže termíny letních her a kompletní sezony NBA si navzájem nekolidují. Mimochodem ani fotbal nevysílá na olympijské hry to nejlepší možné. A naříkají kvůli tomu Cristiano Ronaldo a spol.?

Ne, NHL by momentálně daleko více ztratila, pokud by své hráče do Koreje pustila.

Navíc i olympiády před Naganem psaly krásné příběhy. Nebo se již zapomnělo na to, jak v roce 1980 parta kluků z amerických univerzit dokázala dojít ke zlatu i díky triumfu nad „neporazite­lnou“sbornou?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia