Lidové noviny

Velký korunový třesk

ČNB včera po 41 měsících ukončila režim devizových intervencí. Přestala tak bránit posílení koruny pod hranici 27 korun za euro.

- VOJTĚCH WOLF PETR KAIN SLOUPEK LN

PRAHA Několik let trvající jistota, že česká měna neposílí pod úroveň 27 korun za euro, je u konce. Česká národní banka včera ukončila režim intervencí, který odstartova­l na podzim roku 2013. Česká měna zbavená okovů začala okamžitě posilovat a dostala se až na úroveň pod 26,60 koruny za euro. Takový vývoj ale nemusí vydržet dlouho.

Jak tvrdí analytici, ohledně koruny je jistá pouze jedna věc. V nejbližšíc­h dnech a týdnech bude vývoj jejího kurzu připomínat jízdu na horské dráze. Jak uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok, centrální banka nebude zpočátku do kolísání kurzu zasahovat. Konec intervencí přirovnal ke stavu pacienta, který se probouzí po narkóze. „Necítí se dobře, ale to neznamená, že se operace nepovedla. Zatím pacient vypadá velmi dobře,“řekl Rusnok.

Kdyby nicméně koruna výrazně posílila či oslabila, dal guvernér ČNB jasně najevo, že je centrální banka připravena opět zasáhnout. „Intervence nejsou komnata, do níž se nelze vrátit,“prohlásil včera. Centrální bankéři již dříve naznačili, že v krátkodobé­m horizontu by koruně dovolili posílit maximálně k hranici 25,50 koruny za euro.

V dlouhodobě­jším horizontu by koruna každopádně měla posilovat. „Kurz koruny bez závazků a intervencí ČNB by se dnes pohyboval kolem 25 korun za euro a možná by začínal i čtyřiadvac­ít- kou. Po ukončení intervencí bude koruna směřovat zpět k této hodnotě. Ale platí, že to bude velmi pomalý proces s možnými výkyvy na obě strany,“domnívá se bývalý viceguvern­ér ČNB a exšéf České spořitelny Pavel Kysilka.

Posílení koruny bezpochyby ztíží situaci českých vývozců. Jak uvedl místopředs­eda Asociace exportérů Otto Daněk, posílení české měny o jednu korunu proti euru jim ubere 147 až 150 miliard korun. Právě vývozci vydělali v uplynulých letech na slabé koruně nejvíce – podle odhadů získali díky intervencí­m 687 miliard korun.

I když bude koruna posilovat, a zlevní tak například dovoz potravin, vůbec to nemusí znamenat úlevu pro rodinný rozpočet. Maloobchod­ní řetězce si totiž třeba podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka mohou úpravou kurzu spíše vylepšit své marže.

Ani benzin nezlevní

Levnější by neměly být ani pohonné hmoty. „Dovoz u nás tvoří zhruba jen 35 procent domácí spotřeby pohonných hmot, 65 procent dodávají zdejší rafinerie,“uvedl Václav Loula z České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu.

Minimální dopad na svůj byznys očekávají rovněž zástupci realitního trhu. Ceny bytů totiž ovlivňují jiné faktory, především nedostatek nových rezidenční­ch nemovitost­í.

Cestovky už mají nakoupeno

Zklamáni budou i ti, kteří si myslí, že by se mohli levněji podívat do zahraničí s cestovní kanceláří. „Letní sezonu uvolnění kurzu téměř neovlivní. Kanceláře mají většinu kapacit už dávno uhrazenou nebo na ní mají zafixovaný kurz,“říká Jan Papež, místopředs­eda Asociace cestovních kanceláří.

26,611

Okamžitý cenový propad se nedá čekat ani u elektronik­y. Velká část zboží je již naskladněn­a, případně mají hlavní dodavatelé na velkou část budoucích dovozů navázáno zajištění měny. Časem sice elektronik­a zřejmě o něco zlevní, to se ale bude týkat až novinek přicházejí­cích na trh. A ani ty zřejmě nezlevní nijak výrazně.

Jak tvrdí výkonný ředitel Asociace pro elektronic­kou komerci Jan Vetyška, marže prodejců jsou naprosto minimální, a tak se žádné velké zlevňování čekat nedá. Více čtěte na stranách 2 a 3

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia