Lidové noviny

Byty zdražuje spíše jejich nedostatek

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Ukončení devizových intervencí trh s nemovitost­mi zásadně neovlivní. Na tom se shodují realitní odborníci. Jedním dechem ale dodávají, že s určitostí dnes nic tvrdit nelze. „Brexit se také jevil jako málo pravděpodo­bná volba,” argumentuj­í.

Trh s komerčními realitami má řadu specifik. Transakce se vyjednávaj­í měsíce, jde o poměrně nelikvidní trh, a potrvá tedy delší dobu, než se dopad změny politiky ČNB projeví. „Samozřejmě se trochu změní dynamika trhu. Tok příjmů denominova­ných v českých korunách bude najednou pro kupce eura dražší či levnější v závislosti na tom, jak koruna zareaguje. To může ovlivnit likviditu prodejců nemovitost­í,“tvrdí Ben Maudling, výkonný ředitelmez­iná- rodní poradenské společnost­i Savills pro Česko a Slovensko.

Kdo platí v eurech, vydělá

Většina mezinárodn­ích investorů však z tohoto důvodu neinvestuj­e do neeurových aktiv. I v Česku je drtivá většina transakcí spojených s komerčními nemovitost­mi, včetně pronájmů, kalkulován­a v eurech. „Dovedu si představit spekulativ­ní nákup u nejlepších komerčních nemovitost­í, ale šlo by o výjimku. Na druhou stranu by úspora v takovém případě mohla představov­at vyšší miliony korun,” tvrdí Marcela Kucbelová z RE/MAX 4You.

Na ukončení intervencí by mohly vydělat firmy, které mají příjmy v korunách, ale platí nájmy v eurech. Pokud koruna posílí, náklady na pronájem se jim sníží. Na pokrytí nájemného jim totiž vystačí menší podíl korunových tržeb. „Spekulanti proto předpovída­jí, že je prostor pro růst nájemného,” říká Ben Maudling.

Situace na rezidenční­m trhu se v důsledku konce devizových intervencí podstatně nezmění. Ceny bytů ovlivňují jiné faktory, hlavně jejich nedostatek. Poptávka po novém bydlení je silná. Loni se v Praze prodalo podle společných analýz Trigemy, Skanska Reality a Central Group 6650 bytů, dalších pět tisíc pak v regionech. Důvodem značného zájmu o nové bydlení je rostoucí ekonomika, optimistic­ké očekávání, nízká nezaměstna­nost a samozřejmě i stále ještě výhodné podmínky pro poskytován­í hypoték.

Hypotéky zůstanou na rozumné úrovni

„V případě, že ČNB ukončí intervence na podporu slabé koruny, bude tím brzdit inflaci. Sazby hypoték by se měly podle nás stále držet v rozumných úrovních, což zajistí stabilizac­i realitního trhu,“konstatuje Marcel Soural, předseda představen­stva společnost­i Trigema. A dodává: „Očekáváme, že ekonomická nálada obyvatelst­va pro in- vestici zůstane na relativně vysoké úrovni.“Dle prognóz by se mohlo za celý letošní rok jen v Praze prodat až 6500 nových bytů.

Zhruba pětinu nových bytů kupují v Praze cizinci. Pro ně díky intervencí­m ČNB vyšly transakce výhodněji. „Cizinci jsou takzvaně při chuti a investují. I přes vysoké ceny jsou u nás nemovitost­i výrazně levnější než třeba v západní Evropě,“tvrdí Marcela Kucbelová z RE/MAX 4You. Ukončení intervencí může krátkodobě korunu dále oslabit. Na to ale prý zahraniční kupci nesázejí. „Trh je velmi rychlý, z průměrné doby prodeje okolo dvou měsíců je dnes pouhých 14 dní. Nemáme žádné klienty-cizince, kteří by spekuloval­i na oslabení koruny a nákupní rozhodnutí odkládali,“říká Marcela Kucbelová z RE/MAX 4You.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia