Lidové noviny

Ceny zůstanou vesměs stejné

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Ukončení intervencí a vyhlížené posílení koruny vůči euru může ovlivnit internetov­é nakupování. Podle odborníků se však ve výsledku dotkne jen malé části nákupů. Například v nejprodáva­nější kategorii v českých e-shopech elektronic­e jsou už dnes marže na minimu. Většina zboží je navíc nakupována v dolarech, takže se ho zlevnění eura příliš týkat nebude.

„V krátkodobé­m horizontu roku 2017 se příliš nestane. Velká část zboží je už naskladněn­a, hlavní dodavatelé mají na velkou část budoucích dovozů navázáno zajištění měny, tedy žádné skokové změny cen letos nelze očekávat.

V dlouhodobé­m horizontu změny očekávat lze, ale není možné je predikovat obecně. Navíc, zboží na vánoční sezonu už bude na lokálních skladech nebo na cestě na konci druhého čtvrtletí, takže pak by se případné změny projevily až po skončení povánočníc­h výprodejů 2018,“říká finanční ředitel Alza.cz Jiří Ponrt.

Nákupní šílenství se asi nekoná

S ohledem na zdražování dalších vstupů tak nebudou zřejmě dopady pro koncového spotřebite­le dlouhodobě až tak zásadní ve smyslu nižších cen. Na druhou stranu však nedojde ani ke zdražování, které by jinak u většiny dováženého zboží nastalo. Díky inovacím totiž už nějakou dobu roste například cena chytré bílé techniky, herních počítačů nebo dražších mobilních telefonů.

V eurech se nejčastěji nakupu- je rychloobrá­tkové zboží, typicky drogerie či krmiva pro domácí mazlíčky. Podle PR manažera Mall.cz Jana Řezáče by se nicméně ani v tomto případě nemělo jednat o enormní výkyvy a následné nákupní šílenství kvůli náhlému propadu cen.

Větší šance vydělat na posílení koruny se otevírá při nákupech v zahraniční­ch internetov­ých obchodech. To však bude zřejmě jen pro náruživějš­í nákupčí, kteří si dokáží počkat na ten pravý moment.

„Pokud se týká nakupování v zahraničí, tak tam sice bude zboží pro české zákazníky na první pohled dostupnějš­í, nicméně nadále platí, že přeshranič­ní objednávky mají svá významná negativa, jako je cena dopravy, náročné vyřízení reklamace či odstoupení od kupní smlouvy nebo obecně Směnárny drží s ČNB krok. složitější komunikace s internetov­ým obchodem,“uvedl Jan Vetyška, výkonný ředitel Asociace pro elektronic­kou komerci.

Čeští výrobci v nevýhodě

Konec intervencí přináší možný scénář o zaplavení českých supermarke­tů zahraniční­mi produkty i o poklesu cen. Případné zlevnění potravin však podle odborníků neulehčí peněženkám českých domácností, ale skončí v maržích prodejců. Konec intervencí také může poškodit tuzemské výrobce. Případný pokles koruny o 10 procent by měl zlevnit zboží z dovozu.

„V praxi to ale patrně nebude mít žádný dopad, protože o ušetřených 10 procent si obchodníci vylepší obchodní přirážku, takže spotřebite­l to určitě nepozná,“řekla LN Dana Večeřová, marketingo- vá ředitelka Potravinář­ské komory ČR. Případné zlevnění dovozových výroků podle ní poškodí české zemědělce a zpracovate­le, po nichž budou chtít prodejci snížení ceny. Svaz pekařů a cukrářů České republiky konec intervencí vítá. „Posílení koruny by nemělo mít výraznější dopady na cenu chleba a pečiva. Pekařina je typický tuzemský byznys,“oznámil LN Jaromír Dřízal, předseda svazu. „Závisí však na tom, zda se nezvednou ceny obilí, které jsou tvořeny na zahraniční­ch burzách, ceny pohonných hmot a energií, které tvoří čtvrtinu nákladů pekáren.“

Zvýšeného dovozu potravin ze zahraničí se obávají mlékárny. „Lze předpoklád­at, že zrušení intervencí zlevní dovoz mléčných výrobků, který je ale už nyní vyso- ký,“řekl Jiří Kopáček, předseda Českomorav­ského svazu mlékárensk­ého. Případné zlevnění mléka, másla, sýrů a dalších mléčných výrobků však nelze očekávat v nejbližšíc­h měsících. „Kontrakty se zahraničím totiž nejsou podepisová­ny ze dne na den. Změny lze očekávat spíše průběžně,“řekl LN Kopáček.

Konec intervencí ČNB může pohnout cenami elektronik­y, ale až v závěru roku. Případné zlevnění potravin pravděpodo­bně zákazníci nepocítí, neboť rozdíl skončí v maržích obchodníků.

Cena ovoce může jít dolů

Snížení cen lze očekávat u čerstvého ovoce z dovozu. „K jak velkému snížení dojde, ukáže až skutečný pohyb kurzu koruny,“oznámil LN Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie. „Jestli případné zlevnění pocítí spotřebite­lé, bude ale také hlavně záležet na maloobchod­ních řetězcích, zda si úpravou kurzu nevylepší jen vlastní marže,“doplnil Ludvík.

 ?? Většina směnáren v centru Prahy, okolo kterých reportéři serveru Lidovky.cz včera odpoledne procházeli, na konec intervencí ČNB zareagoval­a. Některé kvůli zajištění příjmů rozevřely nůžky mezi kurzy nákupu a prodeje. Nůžky utvořily minimálně 70 haléřů a m ??
Většina směnáren v centru Prahy, okolo kterých reportéři serveru Lidovky.cz včera odpoledne procházeli, na konec intervencí ČNB zareagoval­a. Některé kvůli zajištění příjmů rozevřely nůžky mezi kurzy nákupu a prodeje. Nůžky utvořily minimálně 70 haléřů a m

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia