Lidové noviny

Na cizince přísněji? Návrh dělí koalici

- JAN HORÁK

Cizinec, jemuž Česká republika neprodlouž­í pobyt, nebude mít právo na odvolání u soudu. I s takovým návrhem přišel poslanec ČSSD Václav Klučka. Je to neústavní, zlobí se organizace pro lidská práva.

PRAHA Planoucí diskusi lze dnes očekávat v Poslanecké sněmovně. Na plénu se totiž bude probírat novela zákona o pobytu cizinců v České republice. Původní návrh ministerst­va vnitra zostřil svým pozměňovac­ím návrhem poslanec Václav Klučka (ČSSD), který chce vůči imigrantům přitvrdit. Jeho plánem je mimo jiné odepřít cizincům možnost odvolat se k soudu, když jim stát v Česku neprodlouž­í pobyt. Někteří právníci mají jeho návrh za neústavní. Téma rozděluje také koalici, proti se staví ANO i lidovci.

„Je třeba zpřísnit některé věci z hlediska vnitřní bezpečnost­i a rizik, která souvisejí s azylovou politikou,“vysvětlil Klička LN svou motivaci. Návrh upravuje novelu ve čtrnácti bodech, nejzásadně­jší z nich se vztahují k volnému pohybu cizinců na našem území, možnosti jejich zaměstnání a především šanci hledat zastání u soudu v případě neprodlouž­ení pobytu.

Nadále setrvávat v Česku umožňuje cizincům odbor azylové a migrační politiky resortu vnitra. Pokud u něj imigranti neuspějí, mohou se ještě odvolat ke komisi pro rozhodován­í ve věcech pobytu cizinců při stejném ministerst­vu. Poslední instancí je pak správní soud. Jenže právě soudní soustavu chce Klučka z procesu vyřadit. „Stávající právní úprava zatěžuje soudní soustavu a často je prostředke­m zneužívání těmi cizinci, kteří uměle prodlužují svůj pobyt na našem území, přestože pro něj nesplňují podmínky,“vysvětluje poslanec.

Dále by třeba podle Klučkovy úpravy mohli cizinci v ČR podnikat až po pěti letech, žádost o přechodný pobyt by nesměli podat imigranti bez pobytového oprávnění či v případě pozdního dodání dokladů z původní země se protáhne detence dotyčného o půl roku.

Návrh konzultova­l s ministerst­vem vnitra. „Jako zásadní vní- mám, že návrh reaguje na současnou bezpečnost­ní situaci a je v souladu se závěry přijatého auditu národní bezpečnost­i,“podotýká první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Pozměňovac­í návrh okamžitě rezonoval u lidskopráv­ních organizací, některých právníků či Výboru pro práva cizinců Rady vlády ČR pro lidská práva. Negativně. Kritici vnímají Klučkovu úpravu jako neústavní, jež samoúčelně ztíží pobyt cizinců v zemi. „Jen u ustanovení o vyloučení soudního přezkumu jsme zjistili, že porušuje dva nálezy Ústavního soudu, šest evropských směrnic a Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv a základních svobod,“sdělil LN Martin Rozumek, šéf Organizace pro pomoc uprchlíkům, která má ve výboru rady vlády zastoupení.

Kritici také poukazují, že se Klučka vyhnul standardní­mu připomínko­vému řízení. Poslanec návrh předložil na poslední chvíli. „Chtěli jsme mít takovou přípravu, která bude legislativ­ně bezvadná. A ona bezvadná je,“prohlásil po- slanec. Výbor pro bezpečnost doporučil sněmovně návrh schválit.

Podporu celé vládní koalice ale nemá. Předseda poslanecké­ho klubu ČSSD Roman Sklenák sice LN avizoval, že se jeho lidé za pozměňovac­í návrh postaví, zbývající koaliční partneři však ruku nezvednou. „Náš klub tento návrh nepodpoří,“sdělil šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Mnohem ostřeji pak hodnotí úpravu KDU-ČSL. „Klučkův pozměňovac­í návrh nepodpořím­e. Pokud by prošel, nepodpořím­e celý zákon,“napsal LN předseda lidoveckéh­o poslanecké­ho klubu Jiří Mihola.

Pokud zákon sněmovna schválí, definitivn­ě ho musí stvrdit Senát. Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia