Lidové noviny

Bezedný měšec s penězi, děravý s jistotami

- KATEŘINA SURMANOVÁ MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Strakova akademie vyniká mezi jinými sídly členů kabinetu v tom, že se v ní koncentruj­í rovnou tři představit­elé vlády. Úřaduje odsud premiér, vicepremié­r pro vědu a výzkum i ministr pro lidská práva, rovné příležitos­ti a legislativ­u. Proto se i úspěšnost práce úřadu rozpadá na třetiny.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má poměrně vysoké skóre, pokud se počítá podle toho, kolik příslibů vyplývajíc­ích z programu sociálních demokratů dokázal prosadit navzdory iniciační nevoli hnutí ANO. Navyšovaly se platy úředníků, policistů, hasičů, učitelů i zdravotníc­h sester, došlo na pravidelno­u valorizaci důchodů nebo plateb za státní pojištěnce. Sobotkův tým schválil dokonce i přilepšení pro řidiče autobusů, přestože jde o kompetenci krajů a působnost soukromých dopravců.

K velkým úkolům nynějšího předsedy vlády vedle výdajové štědrosti, kterou si naordinova­l sám, patřilo především zavedení služebního zákona. To byl úkol, jehož splnění žádala mezi jinými i Evropská komise, aby vůbec spustila nové dotační období. V České republice byl dlouhá léta úzus, že se po každých sněmovních volbách spustilo živelné přeobsazov­ání pozic na ministerst­vech, v jejich podřízenýc­h organizací­ch a v (polo)státních podnicích. Skoro každý od úrovně ředitele výš musel pryč, protože patřil ke staré politické partě a ta nová ho tam nechtěla.

Brusel žádal, aby se podobná zemětřesen­í dít přestala: úřednické pozice obsazovali odborníci podle kvalitativ­ních kritérií a aby jejich odměňování dostalo jasná pravidla, v nichž se neschovají mnohamilio­nové odměny za nic. Schvalován­í služebního zákona bylo bouřlivé, koalice dlouho vy- jednávala kompromis s opozičními stranami, až ve výsledku z parlamentn­í procedury vypadl tvar, s nímž není spokojený nikdo. Formálně si republika závazek vůči Bruselu splnila a může si vykázat, že státní správu odpolitizo­vala a profesiona­lizovala. Jenomže praxe vypadá jinak.

Systém odměn, který prošel na místo reformy kosmeticko­u úpravou, začal spolu s přebyrokra­tizovaným systémem výběru úředníků odrazovat zájemce o práci pro stát. Stížnosti na neobsazené pozice zaznívají odevšad. Chybí hlavně právníci, posudkoví lékaři, mzdové účetní a IT specialist­é.

Jak se podařilo odpolitizo­vání, ukážou měsíce po podzimních volbách, ale události po výměně ministra zdravotnic­tví ukazují, že se cesta vždycky najde, když je vůle zbavit se náměstků. Stačí udělat změnu systemizac­e neboli některé odbory zrušit. S nimi pak mizí i nechtěná osoba.

Věda jako součást diplomacie

Největším, nelegislat­ivním, posláním premiéra je pak udržet vládu pohromadě, i když se koaliční partneři mnohdy nemusejí. V tom Sobotka uspěl a velmi pravděpodo­bně se jeho jméno objeví na kraťoučké soupisce těch, jimž se podařilo udržet vládu po celou dobu zákonného mandátu. I přesto, že Úřad vlády dovedl ke zdárnému schválení zákona o střetu zájmů, kterým přinutil ministra financí Andreje Babiše, aby svůj holding Agrofert vložil do svěřenecké­ho fondu.

Vědu a výzkum má pod střechou Strakovy akademie na starosti vicepremié­r Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Zvládl dotáhnout dlouho slibované vyjednáván­í o navýšení peněz pro vědce – výhledově požaduje až 36 miliard korun pro rok 2018. Zřídil, ve spolupráci s ministerst­vem zahraničí, post prvního vědeckého diploma- ta v Izraeli, další mají být na Tchaj-wanu, v USA a Německu.

Na poli hodnocení výzkumu však Bělobrádko­vy kroky budí rozpaky. Metodika 2017+, jež má nahradit absurdní „kafemlejne­k“, jenž semele rozličné body, není dopracovan­á, byť je i dobře míněná. Ani plán na zrod „ministerst­va vědy“se nepodařilo dokončit; zákon o výzkumu se stále dolaďuje.

Nejturbule­ntnější složku představuj­e útvar kolem ministra pro lidská práva. První „šéf“Jiří Dienstbier (ČSSD) byl zbožňovaný levicovými intelektuá­ly a neziskovým­i organizace­mi. Angažoval se v otázce lidských práv etnickýchm­enšin, horoval za vstřícnost vůčimigran­tům, spustil kampaň HateFree proti projevům nesnášenli­vosti. Jenže nesnášenli­vost byla přesně to, co vyvolal mezi svými konzervati­vnějšími spolustran­íky a hlavně voliči.

Proto ho premiér na konci loňského roku vyměnil za Jana Chvojku (ČSSD), jehož úkolem bylo přenést debatu o lidských právech od menšin více k potížím většiny. Třeba akcentem na práva na školky nebo spravedliv­é odměny za práci. Pročež jemu zase oplácejí nesnášenli­vostí ti, kdo měli rádi Dienstbier­a.

Vláda se dostává do fáze, v níž zvolna končí její dělné období, a nastává čas, kdy se v rámci předvolebn­í kampaně provádí resumé, co všechno se členům kabinetu povedlo. Proto se i LN rozhodly ve svém seriálu shrnout, kolik ze svých priorit zvládly jednotlivé resorty splnit a co jim do kompletníh­o odškrtání seznamu úkolů chybí. Nejspraved­livějším klíčem pro určení pořadí je abeceda – na řadě je Úřad vlády.

 ?? Se týkalo také zdravotníc­h sester FOTO ARCHIV MAFRA ?? Navyšování platů
Se týkalo také zdravotníc­h sester FOTO ARCHIV MAFRA Navyšování platů
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia