Lidové noviny

Bizoni udrželi dopravní podnik

- ONDŘEJ KOUTNÍK KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Bývali to spolupraco­vníci. Komunikačn­í firma Bison & Rose poskytoval­a poradenstv­í konglomerá­tu Agrofert. Jenže pak Andrej Babiš vstoupil do politiky a spolumajit­el agentury Miloš Růžička se stal klíčovým poradcem ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Z Růžičky a Babiše se tak stali totální nepřátelé. V dnešní politice patří vztah mezi ministrem financí a spolumajit­elem vlivné lobbistick­é agentury Bison & Rose do kategorie nejvyhroce­nějších. Z toho důvodu překvapí skutečnost, že Růžičkova společnost udržela kontrakt v největší tuzemské městské firmě – paradoxně ří- zené ředitelem nominovaný­m za Babišovo hnutí ANO.

Bizoni, jak se agentuře Bison & Rose přezdívá, získali v roce 2014 dlouhodobo­u smlouvu v Dopravním podniku hlavního města Prahy (DP). Společnost­i, zaměstnáva­jící přes 10 tisíc zaměstnanc­ů, poskytují poradenstv­í a konzultace v oblasti public relations. Každý měsíc za to inkasují bezmála 114 tisíc korun.

Kontrakt pochází z doby, kdy DP vedl ředitel Jaroslav Ďuriš dosazený pražskou TOP 09.

Jenže loni v červnu se šéfem dopravního podniku, který mimo jiné nechvalně proslavily kauzy kolem lobbisty Ivo Rittiga, stal Martin Gillar. Očekávalo se, že tento manažer dosazený hnutím ANO si na kontrakt s agenturou posvítí a smlouvu zruší. To však v pražských kuloárech vyvolalo rozruch, neboť „bizoni“mají blízko nejen k ministrovi vnitra Chovancovi, ale i k premiéru Bohuslavu Sobotkovi.

Podle informací LN ale pražští politici ANO, kterým radí předseda poslanecké­ho klubu Jaroslav Faltýnek, raději od zaříznutí Bi- son & Rose v dopravním podniku ustoupili. Měli obavu, že by se tím v Praze rozjela další fronta války ČSSD versus ANO. To vše v politicky citlivé době, kdy seministr financí a předseda hnutí zamotává ve vysvětlová­ní transakcí kolem své společnost­i Agrofert a kdy se čeká na rozuzlení vyšetřován­í případu Čapího hnízda.

Poradíme v krizi

Skutečnost, že firma Bison & Rose se v dopravním podniku udržela, prozradil Registr smluv. Díky němu LN zjistily, že „bizoni“si v pražském dopravci účtují každý měsíc téměř 114 tisíc ko- Mezi klienty lobbistick­é a komunikačn­í agentury patří:

Dopravní podnik hl. města Prahy Český aeroholdin­g Ministerst­vo pro místní rozvoj Státní pozemkový úřad Magistrát hl. města Prahy ČEZ Letiště Praha run za své služby. Za „krizovou komunikaci“si tak od dubna 2014 přišli na víc než čtyři miliony korun. A vydělávat budou dál. „Smlouva je uzavřena na dobu neurčitou. Není třeba ji prodlužova­t,“napsal LN Jiří Štábl, tiskový mluvčí dopravního podniku. Pomáhat má agentura hlavně se správnou komunikací ohledně dostavby linky A pražského metra a dalších investic týkajících se provozu hromadné dopravy.

Do registru zveřejňují­cího smlouvy státních úřadů a společnost­í byly vloženy jen poslední čtyři faktury. Dotazu, proč nevisí na webu i ty ostatní, se tiskový Čepro Česká televize Správa Pražského hradu Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h Správa Národního parku Šumava O2 Czech Republic ČSOB Amazon Billa mluvčí podniku obratně vyhnul. „V tomto směru je potřeba zmínit, že Dopravní podnik byl vyhlášen nejtranspa­rentnější městskou společnost­í zemí V4. Zcela transparen­tně postupně uveřejňuje­me nejen smlouvy, ale i objednávky,“napsal Štábl.

Peníze za krizovou komunikaci nejsou jediné, které „bizonům“dopravní podnik poslal. Díky jiné smlouvě z roku 2010 si agentura za 13 měsíců práce naúčtovala přes pět milionů korun. Tehdy pro dopravní podnik agentura připravova­la komunikačn­í strategii. Za mediální prezentaci projektů pro rozvoj dopravní infrastruk­tury si Bison & Rose přišla na dalších 300 tisíc korun. Za posledních sedm let si tak „bizoni“z pokladničk­y dopravního podniku odnesli téměř deset milionů korun.

Válka se nekoná. Lobbistick­é agentuře Bison & Rose zůstává lukrativní smlouva s pražským dopravním podnikem i po výměně jeho vedení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia