Lidové noviny

Za únos dětí dostal mimořádný trest

Soud poslal na 16 let do vězení Zdeňka Hryščenka, který žádal doživotí. Muž věznil dvojici dětí ve speciálně upravené garáži

- JAN HORÁK

ÚSTÍ NAD LABEM / PRAHA Ústecký krajský soud poslal Zdeňka Hryščenka za loňský únos dvou dětí z Litoměřick­a na 16 let do vězení. Uložil mu také zabezpečov­ací detenci, pachatel by tak měl zbytek života strávit v izolaci. Sám Hryščenko si řekl o doživotní trest.

Únosce se hlavního líčení účastnil jen první den, zbytek kauzy se projednal na jeho žádost bez něj. Státní zástupce se vzdal práva na odvolání, ale verdikt přesto není pravomocný. Právní zástupce únosce si totiž nechal lhůtu pro případné odvolání.

Podle právní kvalifikac­e případu hrozilo Hryščenkov­i 12 let vězení, soud ale přistoupil k mimořádném­u zvýšení sazby. „Byl pětkrát soudně trestán, přičemž tři tato odsouzení nejsou dosud zahlazena,“vysvětlil předseda soudního senátu Jiří Bednář. Dřívější odsouzení se týkala třeba pohlavního zneužívání, ohrožování mravní výchovy a pokus braní rukojmích. „Podle znaleckých posudků je možnost jeho resocializ­ace minimální,“doplnil Bednář.

Mimo to soud přiznal uneseným dětem odškodnění. Dívce má Hryščenko zaplatit 500 tisíc korun, chlapci 250 tisíc.

Únos se zbraní v ruce

Hryščenko se zbraní v ruce unesl tehdy šestnáctil­etého chlapce a o tři roky mladší dívku loni 28. srpna. Deset dnů je držel ve speciálně upravené garáži v ústec- ké čtvrti Střekov. Podle znalců mají děti dodnes psychické následky. „Utrpěly zvlášť závažnou posttrauma­tickou stresovou poruchu,“řekl žalobce Vladimír Jan. „Újma na zdraví je těžká až středně těžká,“popsala stav dětí psychiatri­čka Šárka Bínová. Trest zohledňuje i to, že si Hryščenko opakovaně natáčel přes okna bytu ne- zletilé děvče z Ústí nad Labem. Ústecký soud do svého rozhodnutí zahrnul návrh znalců na zabezpečov­ací detenci. V praxi to znamená, že se únosce po odpykání trestu přesune do střeženého ústavu, kde mu soud může prodloužit pobyt až do konce života. Znalci opřeli svůj podnět o Hryščenkov­u recidivu, velmi pravděpodo­bnou heterosexu­ální pedofilii či odpor ke spolupráci na zlepšení svého stavu. „Nepoučuje se z předchozíc­h skutků, riziko opakování protispole­čenské aktivity, zejména obdobných skutků, je poměrně vysoké,“vysvětlil psychiatr Michal Hessler.

Sám únosce se k soudu dostavil pouze první den jednání, v pondělí. Vypovídat odmítl. Soudce Jiří Bednář tak jen přečetl jeho výpověď z rozhodován­í o vazbě krátce po zatčení loni v září a dvojici dopisů adresovaný­ch soudu a policii. V psaních únosce vyjádřil lítost nad svým činem, přiznal svou společensk­ou nebezpečno­st a požádal o doživotní izolaci. „Je mi nesmírně líto toho, co se stalo. Nemám sílu ani motivaci se obhajovat. Přál bych si doživotí. Můj život nemá žádnou cenu,“napsal v dopise.

Tváří v tvář únosci

Líčení se účastnily také obě děti, které únosce v garáži držel. Obě přiznaly, že jim to pomáhá se s celou událostí srovnat a udělat za ní tlustou čáru. „Je to mnohem lepší než dřív. Jsem rád, že se to tak nějak uzavře,“popsal své pocity mladík.

Hryščenko se dvojice zmocnil pod hrozbou střelby, unesl je u Litoměřic kousek od soutoku Labe a Ohře. Následně jim sebral mobilní telefony, svázal je a na několik hodin se s nimi schoval v křoví.

Děti poté odvezl do své garáže v ústecké části Střekov, z níž vytvořil obyvatelno­u garsonku. Odhlučněno­u místnost za trojitými dveřmi vybavil například toaletou, kuchyňskou linkou či matracemi, dvojice za trojitými dveřmi nuceně strávila deset dní. Dětem nijak neublížil, ačkoliv dívce pouštěl dětské porno a vyhrožoval jí zabitím. Policii na stopu dětí navedli rodiče, jimž unesený hoch s dovolením únosce napsal. Nenápadně semu do psaní podařilo vpravit informaci, kde se nachází. Kriminalis­té dvojici osvobodili 7. září krátce po poledni, Hryščenka pak o pár hodin později sebrali na jiném místě. Pachatel byl nakonec odsouzen za sedm skutků včetně zbavení osobní svobody, únos dítěte či vydírání.

 ?? Zdeněk Hryščenko se soudu účastnil jen první den jednání, včerejší verdikt si osobně neposlechl. FOTO MAFRA – IVETA LHOTSKÁ ?? Nepřítomen.
Zdeněk Hryščenko se soudu účastnil jen první den jednání, včerejší verdikt si osobně neposlechl. FOTO MAFRA – IVETA LHOTSKÁ Nepřítomen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia