Lidové noviny

Klaus: Orbán činí odvážný krok

- MARTIN RYCHLÍK bývalý prezident ČR

PRAHA Spor o prominentn­í Středoevro­pskou univerzitu (CEU) v Budapešti a jejího zakladatel­e George Sorose budí vášně. Politika premiéra Viktora Orbána ji „vyhání“ze země. Parlament totiž schválil omezení působení zahraniční­ch škol v zemi. Za univerzitu už demonstruj­í studenti. A západní liberálové hovoří o soumraku demokracie v Maďarsku. CEU dostává nabídky na přesídlení do Vilniusu, do Vídně, do Olomouce i do Prahy...

Odtud už ale v roce 1996 odešla, působila tu. Jenže se nedomluvil­a na podmínkách s českou vládou, jíž v té době předsedal Václav Klaus, pozdější prezident ČR.

Jaké debaty vedl? „Už je to strašně dávno, na moc detailů si nevzpomíná­m. Základní dojem je však ten, že jsem pana Sorose už tehdy považoval za velké nebezpečí budování demokracie u nás. Nenamítal jsem nic proti jeho nadaci v Praze, ale jeho univerzitu jsem považoval za velký problém. Přesto je třeba říci, že Sorosovu univerzitu v Praze před více než dvaceti lety nikdo nezakázal,“řekl LN Klaus.

„Česká vláda, jejímž jsem byl předsedou, tehdy ‚pouze‘ většinově odmítla této instituci poskytnout dalekosáhl­á privilegia a úlevy, které si nárokovala a jimiž podmiňoval­a své fungování v Praze... Pozdější politické aktivity George Sorose a jím financovan­ých institucí v řadě zemí světa potvrdily, že toto rozhodnutí bylo správné,“tvrdí Klaus.

Česko mělo ve společném projektu poskytovat prostory a Soros peníze na provoz, platy či stipendia. To se domluvilo za účasti prezidenta Václava Havla před dubnem 1991, kdy škola začala v Praze fungovat. Rozpad Českoslove­nska pak změnil situaci. „V české vládě převládl nacionalis­mus podobný někdejšímu slovenském­u a (...) Klausova vláda vypověděla závazek daný vládou předchozí a Středoevro­pskou univerzitu z Prahy vypudila,“psal kriticky ve včerejších LN Jiří Zlatuška, někdejší rektor Masarykovy univerzity a akademik pamětník.

Bývalý český premiér a pozdější prezident Václav Klaus pro LN tvrdí, že si Středoevro­pská univerzita před dvaceti lety nárokovala v Praze úlevy. Jeho vláda na to nepřistoup­ila, takže od roku 1996 sídlí „Sorosova univerzita“v Budapešti. Tam ji teď nechce Viktor Orbán. Sorosovo jméno je symbolem totální dezinterpr­etace pojmu „občanská společnost“.

Ovlivňuje Soros politiku?

Elitní CEU se stále specializu­je na společensk­é vědy, vychovává občansky aktivní intelektuá­ly. Na její podporu v boji o Budapešť se už ozvali někteří nobelisté, levicovějš­í média i Angela Merkelová. Orbán už však miliardáře Sorose osočil, že v zemi potajmu ovlivňuje politiku a veřejné mínění.

Obával se toho před dvěma dekádami i Klaus? „Ano, obával a obávám se toho dodnes. Sorosovo jméno je pro mne symbolem totální dezinterpr­etace slova ‚občanská společnost‘; já jsem vždy chtěl ‚společnost občanů‘ s dovětkem ‚společnost svobodných občanů‘. To nechtěl a nechce pan Soros. Ten chce společnost vyvolených a navíc bohatých,“říká Klaus.

Podporu CEU i akademický­m svobodám v Maďarsku vyjádřily i české osobnosti: děkanka Filozofick­é fakulty UK nebo Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla. V Česku by Sorosovu školu uvítaly tak rozdílné postavy jako vicepremié­r Andrej Babiš (ANO) nebo prezidentš­tí adepti Jiří Drahoš i Michal Horáček.

Bývalý prezident ovšem Orbánovo počínání schvaluje, má pro něj pochopení. „Kroky premiéra Orbána v tomto smyslu vnímám jako odvážné, mimořádně potřebné, kéž by něco takového udělala i dnešní česká vláda,“uzavírá Klaus, někdejší předseda ODS.

 ?? V roce 1996 opět vyhrála volby ODS Václava Klause (na snímku). Příští rok ale přišel finanční skandál strany a konec jeho nejsilnějš­í politické etapy. FOTO ČTK ?? Na vrcholu.
V roce 1996 opět vyhrála volby ODS Václava Klause (na snímku). Příští rok ale přišel finanční skandál strany a konec jeho nejsilnějš­í politické etapy. FOTO ČTK Na vrcholu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia