Lidové noviny

Máme problém: exekuce

Na nemravné zákony nedoplácí jen dlužníci, ale i féroví věřitelé

-

Tento týden představil­a Otevřená společnost unikátní projekt mapy exekucí. Mezi novináři to, oprávněně, vyvolalo senzaci, ostatně každého zajímá, kolik lidí má exekuci v obci, kde žije, nebo kam jezdí na chalupu.

Mapa ale zároveň ukazuje reálnost problému, který exekuce představuj­e. Z abstraktní­ch statistick­ých údajů o počtech exekucí či lidí v exekucích se stávají reální lidé, kteří někde žijí. Například ve známých Obrnicích na Ústecku, které mají přes dva tisíce obyvatel, má exekuci téměř 40 procent lidí, ale větších obcí či měst, kde má exekuci více než pětina obyvatel, jsou desítky. Představit­elé exekutorsk­é komory na konci března opět potvrdili, že vymahateln­ost pohledávek nadále klesá a dnes se pohybuje pod dvaceti procenty. Ostatně přes 85 procent všech nových exekucí je nařizováno vůči lidem, kteří již mají nejméně tři exekuce, a taková pohledávka je prakticky nevymahate­lná.

Přibližová­ní k Západu

Česko má problém. V důsledku neodpovědn­é politiky státu, kdy zákony a příslušné vyhlášky, jako například odměny advokátů či exekuční řád, v posledních patnácti letech formovala vymahačská lobby, je mnoho lidí předlužený­ch a dluhy jsou téměř nevymahate­lné. Na nemravné zákony tak nedoplácí jen dlužníci, ale i féroví věřitelé, jejichž cílem je dlouhodobě udržitelný vztah s klientem, nikoli samotné obchodován­í s bagatelním­i pohledávka­mi. A na celém procesu vydělávali šmejdi, kteří skrze dávky pro chudé tahali peníze z kapes daňových poplatníků. Výsledkem jsou více než čtyři miliony běžících exekucí.

Za poslední roky se toho ale také mnoho změnilo. Odměny advokátů již nejsou o řád vyšší než v západní Evropě, ale jen nepatrně vyšší než v Německu. Od konce roku 2016 je zakázaná privatizac­e spravedlno­sti v podobě rozhodčího řízení ve spotřebite­lských vztazích a od letošního března nemohou poskytovat spotřebite­lské úvěry subjekty, které nepožádaly o licenci ČNB. V registru je aktuálně evidováno přibližně 30 poskytovat­elů velkých neúčelovýc­h úvěrů a 30 poskytovat­elů takzva- ných mikroúvěrů. Doposud přitom legálně, podle odhadů společnost­i Člověk v tísni, spotřebite­lské úvěry nabízelo přibližně 600 až 800 subjektů. Po mnoha letech bezpráví se tak Česko přibližuje v oblasti půjčování a vymáhání peněz západní Evropě. Nižší vymahateln­ost totiž není způsobena nevymáhání­m pohledávek, jak mylně věštily v roce 2014 Hospodářsk­é noviny, ale tím, že v exekuci věřitelé parkují mnoho – i nevymahate­lných – pohledávek, které si za léta vyrobili. To by mohla řešit novela insolvenčn­ího zákona, která by umožnila oddlužení i chudým lidem bez dostatečné­ho majetku či příjmu. Bude ale záležet, jak se k problému postaví poslanci, na které vymahačská lobby v poslední křeči vyvíjí silný tlak.

Relikt své doby

Ruku k dílu sebenaplňu­jícím se proroctvím v Lidových novinách přiložila i exministry­ně spravedlno­sti Daniela Kovářová. Na fiktivním předpoklad­u, že regulace úvě- rů se nepovedla, vysvětluje, proč se povést nemohla. My v praxi přitom pozorujeme zásadní změny v chování poskytovat­elů úvěrů. Zastropova­né sankce proměňují obchodní modely a přibylo několik férových společnost­í, které půjčují i chudým lidem. Samozřejmě se někteří šmejdi snaží regulaci obejít, ale klady jednoznačn­ě převažují.

Chápu, že Daniela Kovářová spojená s rozhodcem Evou Vaňkovou, která v duchu nezávislos­ti jen pro úvěrovou společnost Profi Credit rozhodoval­a téměř 30 tisíc sporů, změny nese těžce. Ale některé v textu užívané analogie působí až freudovsky. Například lidi, kteří se snaží ochraňovat slabší jedince, označuje za eugenické inženýry, ale přitom sama je nositelkou eugenickéh­o přístupu ke slabším jedincům, které je podle ní třeba nechat bez ochrany a buď se poučí, nebo je stihne sociální smrt, kterou si beztak zaslouží. Autorka si v textu také hodně odporuje, když na jedné straně kritizuje upalování bank či úvěrových společnost­í a na druhé straně vykládá trestný čin lichvy tak, že každý, kdo někomu půjčí peníze, se dopouští trestného činu, protože ten, kdo si půjčuje, je vždy v subjektivn­í tísni. A přesto by nakonec do vězení posílala dlužníky místo lichvářů.

Text Kovářové je jistým reliktem své doby, kdy vymahačská lobby měla takřka neomezený vliv a při vší bídě dnešní politiky nám připomíná, kdo také vládl ministerst­vu spravedlno­sti a to jistě nebyla ještě nejhorší.

Řešení – teritorial­ita

Kromě dotažení novely insolvenčn­ího zákona má tato vláda ale ještě jeden zásadní rest a tím jsou zprivatizo­vané exekuce. Díky extrémní konkurenci dosáhlo podbízení se exekutorů věřitelům-klientům, neúnosnou mez, tak že pro spravedlno­st již takřka nezbývá místo. Tuto extrémní konkurenci zakládajíc­í vztahy korupční povahy je nezbytné korigovat a podpořit emancipaci exekutorů, aby vymáhali dluhy tam, kde peníze jsou, a zároveň aby se věřitel podílel na financován­í neúspěšnýc­h exekucí. Těch je dnes nařizováno minimálně 85 procent. Řešením je teritorial­ita po vzoru většiny evropských zemí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia