Lidové noviny

Čtvrtý trafikant

Šnajdr, Tluchoř, Fuksa... a teď Onderka v ČD Cargo

-

Bývalý brněnský primátor Roman Onderka už je v ČSSD zase důležitým mužem. V roce 2014 ho sice z vedení moravské metropole vypráskali voliči, ČSSD však po necelých třech letech usoudila, že by se jí služby brněnského exprimátor­a zase hodily. Vedení strany mu hodilo laso a přitáhlo jej do dozorčí rady státního podniku ČD Cargo. Kdyby Onderka historicky patřil mezi spojence vedení v čele s Bohuslavem Sobotkou, nebylo by na jeho trafice u železničář­ů nic zvláštního. Jenže exprimátor ke kamarádům Sobotkova tábora nepatřil.

Jak to, že si ústředí na exprimátor­a nyní vzpomnělo? První možný důvod: na sjezdu ČSSD Sobotka „vypotil“středně silný mandát a prosadil si do vedení své lidi. Jeronýma Tejce, hlavního vyzyvatele a kritika, delegáti zadupali do země. Ještě noc před sjezdem ale Sobotkovy vyjednavač­e svírala nervozita a nejistota, zda dohody mezi regiony vydrží. Jihomoravs­ký kraj, jeden z hlavních ve straně, byl před sjezdem rozdělený rovným dílem na příznivce Sobotky a Tejce. Nelze vyloučit, že vlivný jihomoravs­ký delegát Onderka a jeho spojenci napomohli v tajném hlasování k udržení předsjezdo­vých paktů.

Zadruhé: ČSSD finišuje s přípravou kandidátní­ch listin. Je to řež, neboť preference ČSSD jsou nízké, takže o volitelná místa se vedou boje. Na jižní Moravě měl krýt lídru Sobotkovi záda právě Tejc, který se opíral o brněnskou ČSSD – kde je členem i Onderka. Jenže pak Onderkovi posvětili nástup do ČD Cargo a Tejc oznámil konec v politice. Náhoda?

Onderkovo angažmá v ČD Cargo nenápadně připomíná příběh tria Šnajdr–Tluchoř–Fuksa. Někdejší rebelové ODS rezignoval­i v roce 2012 na poslanecký mandát, aby umožnili přežití Nečasovy vlády. Fuksa se Šnajdrem pak získali posty ve státních společnost­ech, příslib měl i Tluchoř. Trest je nakonec minul, ale ve vazbě strávili několik nepříjemný­ch týdnů. Onderka všakmůže být v klidu. ČSSD a policejní prezidium se vmezičase zasloužily o to, že někdejší šéf protimafiá­nského útvaru Robert Šlachta (který exposlance ODS zatýkal) u policie v důsledku kontroverz­ní reorganiza­ce skončil. Ondřej Koutník

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia