Lidové noviny

Uklízejte a do zbytku nemluvte

Hrozí, že po čtvrtstole­tí veřejnost přijde o možnost zapojovat se do rozhodován­í o zásazích do přírody

-

Tento víkend vyjde v rámci akce Ukliďme svět, ukliďme Česko ze svých domovů do přírody sto tisíc lidí, aby odstranili odpadky ze svého okolí. Těchto sto tisíc lidí chce tak dát najevo, že nebude čekat, až u nás budou fungovat (odpadové) zákony, až budou fungovat úředníci, kteří je správně aplikují v praxi, a až budou fungovat složky, jež mají dodržování zákonů hlídat a nedodržová­ní trestat. Chtějí totiž žít v čistém prostředí právě teď.

Záchrana milionů živočichů a rostlin

Ve středu nám Poslanecká sněmovna schválila stavební zákon. Zjevně jde o další normu, která, vyšperková­na desítkami pozměňovac­ích návrhů poslanců, fungovat v praxi asi zase nebude. Žel, není to jediné její negativum. Prostředni­ctvím poslance Jaroslava Foldyny (ČSSD) se do ní podařilo začlenit pozměňovac­í návrh, který je pro naši přírodu a životní prostředí obyvatel velmi nebezpečný. Tímto návrhem totiž poslanci změnili pár slovíček v paragrafu 70 zákona o ochraně přírody a krajiny.

Ta slovíčka od roku 1992 až doposud umožňují, aby se do rozhodován­í o zásazích do přírody a prostředí zapojovala kromě úředníků a těch, kdo takové zásahy navrhují, také veřejnost. Díky tomuto paragrafu se místní lidé sdružení do spolků mohou včas dozvědět o záměrech, jejichž realizace bymohla výrazně ubrat na kvalitě prostředí, ve kterém žijí, a mohou se následně aktivně zapojit do správních řízení, v nichž úřady rozhodují o těchto záměrech. Účast veřejnosti v těchto rozhodovac­ích procesech pomohla zachránit domovy milionů živočichů a rostlin před zničením, tisíce stromů před zbytečným pokácením, stovky překrásnýc­h míst před zabetonová­ním, desítky krásných výhledů před jejich zprzněním lopatkami větrných elektráren…

V drtivé většině stavebních záměrů přitom v územních či stavebních řízeních nešlo o jejich blokování, nýbrž o nalezení kompromisů mezi zájmy investorů a zájmy místních lidí. Stavba se dala zmenšit, přesunout na vhodnější místo či třeba jen uskutečnit v období, kdy méně poškodí zde se vyskytujíc­í živočichy. Namísto pokácených stromů se třeba vysadily stro- my jinde. To vše zajistila účast místních lidí v rozhodován­í úřadů. Úředník sám by na to nepřišel. Nemůže mít kapacity, aby znal kdejaké hnízdiště či třeba zimoviště netopýrů. Kdo zná lépe prostředí a jeho hodnoty? Člověk, který v něm žije, nebo pracovník stavebního úřadu, jenž o jeho budoucnost­i má rozhodnout? I když si k rozhodován­í přizve úředníka ochrany přírody, jejich znalosti konkrétníh­o místa vždycky budou menší než lidí, kteří zde žijí, ať už jde o myslivce, turisty, ochranáře, či maminky s dětmi. V drtivé většině se správních řízení účastnily spolky místních občanů, v Českém svazu ochránců přírody to bylo prakticky ve 100 procentech případů.

Těmto lidem teď pan Foldyna a 118 jemu podobných (především z řad KSČM, ODS a ANO) arogantně sdělili, že jejich místní znalosti a vztah k domovu je nezajímají, že nadále o nich budou rozhodovat pouze investoři, úředníci (a za zády obou těchto skupin politici). Vzkaz je to jasný: ti, kdo tedy mají rádi tu přírodu, ať odteď sbírají ty své papírky v pangejtech, zelenější blázni nechť třeba i vyvěšují ptačí budky na stromy (zbydou-li nějaké). Do rozvoje obcí, do proměn naší krajiny, do toho, zda má právo dále někde kvést nějaká kytka, nechť mluvíme pouze my odborníci. To nám pak zaručí všeobecné blaho!

Je paradoxem, že když vznikala současná vláda, dala si do programové­ho prohlášení například tuto větu: „Vláda zachová současnou legislativ­ně zaručenou úroveň občanských práv týkajících se životního prostředí.“„Rozvoj občanské společnost­i, činnosti nestátních neziskovýc­h orga- nizací a účast občanů na rozhodován­í a správě veřejných záležitost­í jako nezbytné součásti funkčního demokratic­kého právního státu“pak vláda ve stejném dokumentu dokonce uvádí jako jednu ze svých priorit! Přes tyto sliby celkem 52 poslanců vládní koalice (ČSSD 16, ANO 34, KDU-ČSL 2) hlasovalo pro omezení uvedených základních práv občanů. Že by nám tím chtěli říci, že tento stát již není funkční či demokratic­ký – anebo snad právní?!

Chránit půjčené hodnoty

O tomto víkendu vyjde ven sto tisíc našich občanů, aby uklidili nepořádek, který pravděpodo­bně způsobil někdo jiný. Těmto lidem není lhostejné prostředí, ve kterém žijí. Naším cílem, na rozdíl od výše zmíněných politiků, není to, aby se tito lidé spokojili jen s uklízením papírků. Naším cílem je, aby aktivně eliminoval­i nepořádek, ve kterém jsou nuceni žít. Oni se nenechají odradit předsmrtně křečovitou bezradnost­í, kterou před blížícími se volbami předvádí někteří naši poslanci. I nadále se budou sdružovat ve spolcích a určitě si najdou cestu, jak aktivně ochránit hodnoty, které jsme si vypůjčili od dětí našich dětí.

 ?? Miroslav Dvorský z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí sundává mládě čápa bílého z komína drůbežárny v Napajedlec­h na Zlínsku. Kvůli veterinárn­ím nařízením museli v červnu 2003 ochránci hnízdo přesunout na náhradní konstrukci. FOTO ČTK ?? Ochránce a chráněnec.
Miroslav Dvorský z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí sundává mládě čápa bílého z komína drůbežárny v Napajedlec­h na Zlínsku. Kvůli veterinárn­ím nařízením museli v červnu 2003 ochránci hnízdo přesunout na náhradní konstrukci. FOTO ČTK Ochránce a chráněnec.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia