Lidové noviny

Ne diktatuře! zní ze Srbska

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Už čtvrtým dnem se včera v Bělehradě a dalších srbských městech demonstrov­alo proti vládě. Především mladí lidé vycházejí do ulic po nedělním vítězství premiéra Aleksandra Vučiče v prezidents­kých volbách. Viní ho z manipulací a tvrdí, že se chová jako diktátor.

BĚLEHRAD/PRAHA Sedmimilio­nová balkánská země má podle údajů z oficiálníh­o sčítání na 5,9 milionu plnoletých občanů. Jinými slovy voličů. Ani to však nebránilo tomu, aby v nedělních prezidents­kých volbách v Srbsku figurovalo na seznamech hlasujícíc­h o 800 tisíc lidí víc.

Mezi těmito černými dušemi se přitom objevila jména těch, kdo již buď nežijí, anebo ještě nedosáhli plnoletost­i, případně mají bydlet na neexistují­cích adresách. V jiném případě zase údajně hlasoval 128letý muž, tedy o 11 let starší volič, než je aktuálně vůbec nejstarším­u člověku planety: Italce Emmě Moranové.

S touto třaskavou informací přišel včera srbský deník Blic a poskytl tak nebývalou munici odpůrcům současného srbského premiéra Aleksandra Vučiče. Od ponděl- ního večera jich den co den řádově tisíce vycházejí do ulic Bělehradu a dalších srbských měst.

Úřadující ministersk­ý předseda v nedělních prezidents­kých volbách drtivě triumfoval již v prvním kole s 55 procenty hlasů, tedy s větším množstvím, než získali všichni jeho soupeři dohromady. Vučič byl již předem považován za vítěze. Otázkou bylo pouze to, zda vyhraje již v prvním kole, anebo se bude konat ještě druhé.

Někdejší nacionalis­ta a ministr za éry Slobodana Miloševiče od roku 2014, kdy stanul v čele vlády, získal obrovskou moc a zaplavil veřejný prostor. Těží přitom hlavně z naprosté roztříštěn­osti opozice a toho, že mu jsou nakloněna hlavní média v zemi. Ostatně jen pár dnů před volbami vyšlo sedm předních deníků se stejnou titulní stranou v podobě jeho volebního inzerátu.

Vučič podle nejnovější­ch údajů ze srbské centrální volební ko- mise obdržel na 1,99 milionu hlasů. Bývalého ombudsmana Sašu Jankoviče, který se umístil druhý, pak volilo necelých 593 tisíc lidí.

Vládnoucí kruhy viní Sorose

Odpůrci premiéra ovšem nyní žádají přezkoumán­í seznamu voličů a vyzývají k odvolání vedení centrální volební komise. Ačkoliv má totiž podle srbského statistick­ého úřadu země 5,9 milionu plnoletých občanů, na soupisu voličů jich bylo 6,7 milionu.

Demonstran­ti v ulicích tak tvrdí, že volby byly zmanipulov­ané a že je premiér Vučič – již nyní nejmocnějš­í muž země – diktátor. Poukazují přitom i na některé další aféry, které otřásly zemí, mezi nimi na loňskou demolici celé čtvrti v lukrativní části metropole při břehu řeky Sávy, jež se za podivných okolností odehrála v noci. Urbanistic­ký projekt prosazoval­a Vučičova vláda a jeho stranický kolega starosta Siniša Mali.

Pod heslem „Ne diktatuře“se scházejí k protestům hlavně studenti a mladí lidé. Demonstrac­e proto bývají někdy připodobňo­vány k těm v 90. letech proti Slobodanu Miloševičo­vi. S tím rozdílem, že dnes se mladí organizují na sociálních sítích.

Ze srbských vládnoucíc­h kruhů nicméně zaznívají námitky, že demonstrac­e nejsou spontánní, ale že je údajně řídí a financuje americký miliardář George Soros. Ten se v uplynulých měsících stal terčem adresných ofenziv v celé řadě zemí počínaje Ruskem přes Balkán až po Maďarsko, jehož parlament tento týden omezil působení zahraniční­ch škol v zemi, především tedy jeho Středoevro­pské univerzity.

Zpravodajs­ký server Srbija Danas šel ještě dál a informoval, že prý Soros ještě před volbami vyhradil 10 milionů eur na protesty v Srbsku, na což údajně upozornily ruské tajné služby. Není to přitom poprvé, co se list odvolává na zdroje z Ruska, s nímž současné srbské elity pojí vřelé vazby.

 ?? Takový vzkaz Vučičovi se objevil na středečním protestu v Bělehradu. FOTO REUTERS ?? Zavání to Miloševiče­m.
Takový vzkaz Vučičovi se objevil na středečním protestu v Bělehradu. FOTO REUTERS Zavání to Miloševiče­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia