Lidové noviny

Cesta k Jadranu se prodlouží

-

Dalším kritickým místem na cestě do Chorvatska, stejně jako v opačném směru, může být Maďarsko.

Přísné hraniční kontroly tam probíhají zvlášť od migrační krize v roce 2015. Maďarští pohraniční­ci jsou tradičně velmi důslední na hlavních tazích ze Srbska, kudy hlavně v letních měsících proudí směrem na jih do Řecka turisté nebo desetitisí­ce tureckých gastarbeit­erů z Německa, Rakouska a jiných západoevro­pských států. Řidiči přijíždějí­cí k hraničním přechodům musejí již nějakou dobu počítat s tím, že jejich registračn­í značky budou snímány.

Není výjimkou, že maďarská policie zastaví každý přijíždějí­cí vůz a vyzve jeho řidiče k otevření zavazadlov­ého prostoru, někdy dokonce i větších zavazadel.

V důsledku toho vznikají na přechodech mezi Maďarskem a Srbskem několikaho­dinové kolony. Při cestě z Chorvatska zpět do České republiky může nastat ještě další zádrhel při vjezdu na území Rakouska.

Tamní policie provádí již téměř dva roky namátkové kontroly, a to hlavně při příjezdu ze Slovinska, Maďarska a částečně i Slovenska. Cílem těchto opatření je zamezit především pašování lidí.

Naopak pevné kontrolní body na hraničních přechodech do Rakouska zatím vláda ve Vídni neplánuje, mimo jiné i s ohledem na turisticko­u sezonu, ve které patří Rakousko k hlavním tranzitním zemím směrem na jih pro cestující z Německa, Nizozemska nebo Dánska.

Vídeň také nikdy nerealizov­ala obnovení hraničních kontrol v Brennerské­m průsmyku mezi Rakouskem a Itálií, ačkoli o tom tamní vláda v uplynulém roce intenzivně uvažovala a riskovala kvůli tomu konflikt s Římem.

Databáze proti terorismu a nelegální migraci

O přísnějšíc­h kontrolách na vnějších hranicích schengensk­ého prostoru rozhodly Evropský parlament a Rada v polovině března letošního roku.

„Nemůžeme strkat hlavu do písku. Udržení bezhraničn­ího režimu v rámci Schengenu musí jít ruku v ruce s posílením jeho vnějších hranic,“odůvodnil tehdy opatření maltský ministr vnitra a vnitřní bezpečnost­i Carmelo Abela, jehož země v současné době Evropské unii předsedá.

Unie si od toho v neposlední řadě slibuje i zlepšení boje proti mezinárodn­ímu terorismu a gangům padělatelů dokladů.

„V budoucnu se nám již nesmí stát, aby se ztratily směrodatné informace o domnělých teroristec­h nebo ilegálních běžencích, kteří vstoupí na schengensk­é území,“prohlásil evropský komisař pro migraci a vnitřní záležitost­i Dimitris Avramopulo­s.

Komise usiluje o zlepšení výměny informací mezi členskými státy mimo jiné i tím, že Evropskému policejním­u úřadu (Europol) umožní snadnější přístup do databáze Schengensk­ého informační­ho systému (SIS). V jeho rámci jsou uchovávány informace o lidech, kteří nemají povoleno přicestova­t do Schengenu ani se tam zdržovat. Policie ho ale například využívá i při pátrání po odcizených autech nebo zbraních.

Dle informací Komise obsahoval SIS ke konci loňského roku přes 70 milionů zápisů. Zaznamenal­a také téměř tři miliardy unikátních dotazů ze strany policejníc­h orgánů některého z 29 členských států schengensk­ého prostoru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia