Lidové noviny

Schengen se otevřel Ukrajincům

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

ŠTRASBURK/KYJEV Ani půl hodiny nepotřebov­ali poslanci Evropského parlamentu na to, aby včera nakonec odsouhlasi­li zrušení víz pro majitele ukrajinský­ch biometrick­ých pasů. Z 521 hlasů bylo 75 proti a 36 poslanců se zdrželo. Dveře schengensk­ého prostoru jsou tak otevřeny. Zbývá ještě, aby 26. dubna stvrdila rozhodnutí parlamentu Rada EU. Kladný verdikt ale zřejmě již nic nezvrátí.

Ukrajinští občané budou moci cestovat do většiny zemí Unie včetně České republiky maximálně na 90 dnů, a to každého půl roku. Turistům by to mělo stačit. Ti, kdo jedou do Evropy za studiem nebo prací, musejí i nadále podstupova­t stejně zdlouhavou a komplikova­nou proceduru jako doposud. Nelze tedy očekávat, že bezvízový režim umožní, aby ev- ropský pracovní trh zaplavili Ukrajinci, ani to, že bude vymýcena korupce kvetoucí při získávání schengensk­ých víz na Ukrajině.

Navíc i ukrajinský turista bude moci být na hranicích požádán o dokumenty svědčící o tom, že se nechce v některé ze zemí EU usadit. Například by se měl prokázat zamluveným hotelem nebo jiným bydlením, zpáteční jízdenkou, měl by mít také dostatek finančních prostředků na pobyt.

Dnem D má být 12. červen

Ukrajinci čekali na zrušení vízové povinnosti při cestách do Unie od roku 2014. Ukrajinská média včera nazvala 12. červen 2017 dnem, kdy první občané Ukrajiny vyrazí bez víza na Západ. Ovšem pod dokumentem chybí ještě pár podpisů. Jako poslední by ho měl stvrdit představit­el předsedají­cí země EU, tedy Malty; 20 dnů po zveřejnění dokumentu vstoupí ustanovení v platnost. Vedle zemí Schengenu nemusejí mít Ukrajinci víza ani při cestě do Chorvatska, Rumunska, Lichtenšte­jnska, Bulharska, na Island, Kypr, do Norska či Švýcarska. Naopak Irsko a Británie po nich budou víza požadovat dál.

Ukrajinu předběhla Gruzie, jíž Evropský parlament zrušil víza 2. února. Kyjev tehdy těžce nesl, že oproti původnímu plánu dostalo přednost synchroniz­ovat postup při rušení víz Tbilisi. S uvolněním vízového režimu pro Ukrajinu se čekalo až na schválení mechanismu, který umožňuje rychlé znovuzaved­ení víz. Pokud by se např. dramaticky zvýšil počet žadatelů o azyl nebo došlo k výraznému přílivu pracovních migrantů, jakákoliv členská země nebo Evropská komise by mohly požádat o opětovné zavedení víz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia