Lidové noviny

Moře, krajina, lázně či interiér v básních

- ALENA SVOZILOVÁ

Vroce 2015 vydala Univerzita Karlova pozoruhodn­ou knížku věnovanou poezii. Antologie Básně a místa obsahuje 56 esejů o poezii od starověku po současnost.Vznikla původně pod vedením Josefa Hrdličky pro pořad Důvěrná sdělení Českého rozhlasu Vltava. Následně na konci roku 2016 vyšly Hlasy míst s podtitulem Prostor, místo a geografie ve světové poezii, editoři Klára Soukupová a Michal Špína.

Na rozdíl od první publikace Hlasy míst už usilují o historicko­u a teoreticko­u soustavnos­t. Poezie místa či lokality stejně jako poezie vůbec zůstávala celkem stranou odborného zájmu, s výjimkou jednotlivý­ch studií konkrétníh­o díla. Přitom báseň v rámci verbální kultury nelze ničím nahradit a místo či lokalita se stává trvalým ukotvením básnického díla. Přitom se posouvá z reálné geografie ke geografii vnitřní a imaginární, ke sdílení vnitřního a vnějšího prostoru, intimní rozměr se objektiviz­uje, mění se pozadí i atmosféra, do nichž jsou místa zasazena. I když kontext zahrnuje autory zahraniční i české, věnuje se rozmanitém­u prostředí (moře, lázně, interiér, historická krajina i krajina v novověku), analýzy jednotlivý­ch autorů jsou pojaté na vysoké odborné úrovni. Antologie nemůže obsáhnout danou problemati­ku v úplnosti. Po dlouhé době se ale můžeme začíst do seriozně pojatého výkladu napříč básnickým spektrem doby minulé i současné.

U básnického díla prý nezáleží na tom, kdo jste, kde jste a v jakém čase se nacházíte, v básni se lidská bytost stává nezávislou na času a prostoru. Editoři této publikace i jeden ze spoluautor­ů, Stephen Bart, to vidí jinak: „Prameny poezie spojují vnitřní s vnějším, jedinečnou zkušenost se zakoušením místa, které v principu může být sdílené.“

Dalo by se říct, že v dnešní době se stává poezie v literárním světě popelkou. Většinou se spíš jen dozvídáme, co básnický subjekt prožívá, jak a čím je zmítáno jeho nitro či s čím si neví rady. Je-li poetický text skutečnou básní, skutečnou krajinou poezie, její hlas bude jistě rezonovat i s místem v našem vnitřním světě.

Hlasy míst

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia