Lidové noviny

Nabídka převyšuje poptávku

-

Pražské Centrum současného umění DOX je od konce minulého roku bohatší o prostor zvaný vzducholoď Gulliver. Publicity se tato vznášející se stavba, navržená architekte­m Martinem Rajnišem, dočkala hojné. V Doxu byla také o Gulliverov­i otevřena výstava – trvá do konce června. Když však přejdete na internetov­é stránky holešovick­ého centra a zajímáte se, jaký se ve vzducholod­i koná program, zjistíte, že ohlášená akce tam není žádná a letos se v té dřevěné stavbě konaly zatím dvě – diskuse s belgickým spisovatel­em Dimitrim Verhulstem u příležitos­ti českého vydání jeho románu Opozdilec (jeho recenze viz vedle na této straně) a křest knihy rozhovorů Stará garda. Vzhledem k tomu, že DOX ohlašoval Gullivera jako jedno z příštích pražských center literárníh­o setkávání, má současný program vzducholod­i k tomuhle na míle daleko.

V centru hlavního města souběžně o týž status – ovšem mnohem vehementně­ji – začala letos usilovat Literární kavárna Řetězová. Její nabídka programu (stačí pohlédnout na internetov­é stránky kavárny) je literární i hudební, přičemž literární setkání převažují. A už víceméně tradičním místem, kde se hovoří o literatuře, je vinohradsk­é Café Fra; tam se konají sešlosti především nad knihami poezie a s básníky; na zbylé dubnové dny jsou tam ohlášeny tři. Setkání nad knihami rovněž pravidelně probíhají v kavárně knihkupect­ví Academia na Václavském náměstí. Křty knih a hovory o nich se uskutečňuj­í v holešovick­é kavárně Liberál nebo v zadní části Café Campus v Náprstkově ulici v centru Prahy; zrovna včera byla v Campusu uvedena kniha Eduarda Burgeta Dramatik na pranýři ( Podivný osud spisovatel­e Františka Zavřela). A to jsem tu zdaleka nevyjmenov­al všechny pražské lokality, kde dochází k setkání nad knihami a s literáty.

Ve světle toho se ambice Doxu s Gulliverem jeví velmi smělá. Konkurence míst je totiž značná a počet jak autorů a knih nabízející­ch se k diskusím, tak diváků, kteří mají čas a chuť to absolvovat, není bezedný; vždyť Praha není nic víc než velkoměsts­ká vesnice. V důsledku tedy nejde o Gullivera v Doxu, nýbrž o každého, kdo uvažuje, že by si v metropoli ještě zřídil literární kavárnu s patřičným kulturním programem. Moc dobře si rozmyslete, kde budete sídlit a co chcete nabídnout. Velkolepé otevření je jedna věc, všední provozní den věc druhá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia