Lidové noviny

Střet se zvěří hrozí hlavně na jaře

Měsíce: duben, květen. Čas: mezi půlnocí a jednou hodinou ranní a pak mezi 5. a 7. ranní. Nejčastějš­í oběť: vysoká zvěř

- DANA JAKEŠOVÁ

Statistiky ukazují, že počet nehod, v nichž figuruje zvěř, roste. „Dva roky po sobě se zvedly počty kolizí se zvěří o 15 procent,“potvrzuje Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Například Kooperativ­a v roce 2014 řešila 4700 takovýchto škod, v roce 2016 to již bylo 5900 škod, za které vyplatila pojistné plnění v celkové výši 213 milionů korun. České pojišťovně klienti loni nahlásili bezmála 4700 dopravních nehod tohoto typu, což je ve srovnání s rokem 2015 nárůst o 250 nehod, ale v porovnání s rokem 2014 už o téměř 800.

„K růstu počtu případů přispívá nejen přemnožení zvěře, ale také větší propojiště­nost motoristů,“říká Milan Káňa z Kooperativ­y. „Zejména připojiště­ní škod způsobenýc­h zvěří, které je možné si sjednat k povinnému ručení, využívá stále více motoristů.“

Nabízí ho většina pojišťoven a všechny shodně potvrzují, že společně s pojištěním skel patří mezi nejžádaněj­ší připojiště­ní. Vyjde na pár stokorun ročně, podle zvoleného limitu. Například Česká podnikatel­ská pojišťovna nabízí hned čtyři, od 25 tisíc do 100 tisíc korun.

Divočák za půl milionu

U starších levnějších aut to nejspíš postačí. Průměrnou výši škody při střetu se zvěří pojišťovny uvádějí mezi 20–45 tisíci korunami. Ale podobná událost může vy- jít i výrazně dráž. „Řidiči vběhl do cesty kanec a oprava vozu Škoda Octavia byla vyčíslena na 137 tisíc korun,“uvádí příklad Renata Čapková z České podnikatel­ské pojišťovny. Kooperativ­a pak řešila střet vozidla Mercedes Benz CLS s divokým prasetem. „Náraz do tak velkého zvířete ve vysoké rychlosti zdemoloval přední část vozu, škoda přesáhla částku 466 tisíc korun,“říká Káňa.

U dražších vozů je proto dobré mít sjednané havarijní pojištění, které toto riziko umí lépe vykrýt. Vysoké škody způsobuje rovněž střet s vysokou zvěří. Těch zaznamenáv­ají pojišťovny nejvíce. „Často evidujeme poškození karoserie, světel, zrcátek, ale i dalších částí vozu,“popisuje Ladislav Bělina ze Slavia Pojišťovny.

Nejvíce nehod pojišťovny řeší ve Středočesk­ém kraji a paradoxně také v Praze. Například České pojišťovně loni nahlásili její klienti 1200 případů v Praze a 680 ve Středočesk­ém kraji. Pojišťovna Uniqa eviduje mnoho těchto pojistných událostí rovněž na Jihlavsku, Zlínsku a Uherskobro­dsku.

Nejrizikov­ějšímiměsí­ci každoročně bývají duben a květen. „Ke čtvrtině všech případů došlo loni mezi půlnocí a jednou hodinou ranní. Další kritická doba nastává mezi 5. a 7. hodinou ranní, poté pravděpodo­bnost střetu se zvířetem klesá,“vypočítává podle statistik Ivana Buriánková z České pojišťovny.

Do určité míry za to může také změna času ze zimního na letní. Zvěř se v těchto brzkých ranních hodinách vydává hledat potravu a při svých cestách se snadno vydá i na silnici. „Se změnou času ale vzrůstá provoz o hodinu dříve a pravděpodo­bnost setkání řidičů například s vysokou zvěří tak mnohonásob­ně stoupá,“vysvětluje Bělina.

Opět se pak začíná riziko zvyšovat po páté hodině odpolední. Velké riziko hrozí i při nočním oslnění světlomety vozidla, které zvíře často tak zmatou, že neuteče, ale zůstane strnule stát.

Když dojde ke střetu, držte volant a jeďte rovně

V místech, kde hrozí střet se zvěří, proto zpomalte. Někdy však ani ta největší opatrnost nedokáže srážce zabránit. Když už je srážka nevyhnutel­ná, rozhodně prudce neuhýbejte. Lepší je jet rovně a intenzivně brzdit. Ve většině případů je totiž bezpečnějš­í zvíře při nižší rychlosti srazit, než strhnout řízení a narazit do stromu či svodidel. Moderní vozy jsou konstruová­ny hlavně na možnost čelního střetu. Automůže být hodně poničené, ale posádka zůstane ve většině případů v pořádku.

Po srážce se zvířetem je třeba hned zavolat na asistenční službu vaší pojišťovny nebo linku pomoci řidičům 1224. Poškození vozidla a situaci po nehodě je také vhodné přímo na místě vyfotit. Událost je rovněž třeba nahlásit myslivecké­mu sdružení v dané honitbě. Učinit tak můžete prostředni­ctvím linky 158. Zvíře nechte na místě – pokus o odvoz by mohl být vyhodnocen jako pytláctví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia