Lidové noviny

Bitva fanoušků. Spor o lístky i úcta

- TOMÁŠ ZATLOUKAL HRADEC KRÁLOVÉ

Semifinále mezi Hradcem Králové a brněnskou Kometou proti sobě svedlo nejen silné mančafty, ale také dva z nejlepších fanouškovs­kých táborů v české extralize.

Na první pohled paradox. Ač venku svítí slunce, za branami hradecké Fortuna arény zuří nefalšovan­á bouře. Prudká, neutuchají­cí. Jako z Hemingwayo­vých románů. To totiž burácí domácí fanoušci a ženou kupředu hokejisty v bílo-červeno-černých dresech. A pozadu nezůstává ani kotel hostí, z Brna opět dorazil početný zástup fanoušků Komety.

Halou nezní jen tuctové fandění, některé pokřiky jsou poměrně vynalézavé, hosté navíc prosluli svými chorály. Hradečtí zase poupravili známou lidovku „Okolo Hradce v malé zahrádce“.

„Je to souboj dvou týmů s nejlepšími fanoušky v extralize,“je přesvědčen­ý jeden z diváků v domácím kotli. „Po nás jsou to ti druzí nejlepší,“tvrdí u stolu s občerstven­ím brněnský příznivec a zbytek party v modro-bílém souhlasně přikyvuje. Oba tábory spojuje úcta. „Obdivuji, že jedou takovou dálku a hlasitě fandí,“smeká před výpravou Moravanů člen hradeckého fanklubu. A překvapivě dodává: „Já bych takovou dálku a při tak drahém vstupném nejel.“Mnozí další ale ano.

Právě cena vstupenek na domácí zápasy Hradce se stala tím, co jinak smířlivé strany rozděluje. „Je to přemrštěné. Myslím si, že to není fér,“říká fanoušek v brněnském kotli o kontroverz­ním kroku vedení hradeckého klubu. To se rozhodlo pro semifinále zvýšit cenu vstupenek do sektoru hostí z běžných 157 korun na 450.

Generální manažer Aleš Kmoníček rozhodnutí komentuje slovy: „Výši vstupného pro brněnské příznivce jsme určili na základě ceny vstupenek na stání pro naše fanoušky v Brně, abychom nastavili stejné podmínky pro oba fankluby.“Tedy 450 korun.

U diváků, kteří přejí Kometě, ale s tímto vyjádřením nepochodil. Na protest nechali v úvodním semifinále velkou část vymezeného sektoru prázdnou. Na chování hradeckého klubu navíc přišlo několik stížností České obchodní inspekci a ta opravdu celou situaci začala prošetřova­t. Kmoníček brání stanovené vstupné tím, že Hradec má jednoduše kvůli bezpečnost­ním a organizačn­ím nárokům vyšší náklady.

„Věřím, že komise naše důvody pochopí,“přeje si. Sluší se připomenou­t, že Hradec v minulosti zvedl cenu vstupenek také proti jiným soupeřům, byť nešlo o tak markantní rozdíl.

Zatímco brněnští příznivci mají rozdílné ceny ve Fortuna aréně za podraz, domácí fanoušci oponují tím, že oni přece platí v moravské metropoli také 450 Kč. „Jsem rád, že se nás pan Kmoníček zastal,“ přiznává zhruba dvacetilet­ý mladík, opřený o kovovou zábranu v hradeckém sektoru.

Jablko sváru každopádně není tak hořké, aby kazilo atmosféru. Jak při zápasech pod Bílou věží, tak v Brně, kde byla obě dosavadní semifinálo­vá utkání vyprodaná. K vidění jsou impozantní chorea, rachot připomíná krupobití. Fandí celé haly plné lidí hladových po postupu do finále. Euforie se sráží se smutkem.

Zpívá se, děkuje se vítězům i poraženým. Lepší kulisu extraligov­é play off dlouho nezažilo. A nezažije, jeden z vynikající­ch fanouškovs­kých kotlů totiž již brzy na pár měsíců utichne.

 ?? Fanoušci východočes­kého klubu patří v hokejové extralize k těm nejnápadit­ějším. Pomohou týmu až do finále? FOTO ČTK ?? Hradecký kotel.
Fanoušci východočes­kého klubu patří v hokejové extralize k těm nejnápadit­ějším. Pomohou týmu až do finále? FOTO ČTK Hradecký kotel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia