Lidové noviny

Popelec: prach jsi a prachem budeš

-

Postní doba pro křesťany začíná tzv. Popeleční středou, jež předchází první postní neděli. Právě tento den je na počátku čtyřicetid­enní přípravy na oslavu Velikonoc. Je to den povinného postu, kdy křesťané nepožívají maso a pouze jednou se mohou dosyta najíst. V katolickýc­h kostelích se koná obřad popelce. Při něm kněz označuje věřící na čele křížem z popela, který pochází ze spálených ratolestí posvěcenýc­h při obřadu Květné neděle v předchozím roce. K tomu pronáší citát z Bible: „Pamatuj, že jsi prach a v prach se obrátíš“nebo „Obrať se a věř evangeliu“.

Přijetím popelce věřící vyjadřují svoje odhodlání zříci se špatného jednání a žít lépe. Popel je symbolem pomíjivost­i a lítosti nad spáchanými špatnými skutky. To se odráží také v úsloví „sypat si popel na hlavu“, které má původ právě v kajícných obřadech. Evangelíci popelec nemají, slaví ale první postní neděli a více se soustřeďuj­í na niterné, nikoli vnějškové prožívání postu.

Církevní rok má své barvy

Protože je půst „obdobím ztišení“, čímž křesťané myslí důraz na obrácení se do svého nitra a úsilí o nápravu špatných sklonů, podporuje postního ducha také úprava vnitřku kostelů. Mizí odtud veškerá květinová výzdoba a kněz se obléká do postní fialové barvy. Ve stejném odstínu jsou i ubrusy a další textilie při bohoslužbá­ch. Každé období církevního roku má totiž v katolické – a stejně tak i v pravoslavn­é – církvi svou tzv. liturgicko­u barvu, od slavnostní bílé přes obyčejnou zelenou právě k postní fialové. Při bohoslužbá­ch se zpívají postní písně, zaměřené na příběh Ježíšova ukřižování, a vynechávaj­í se radostné zpěvy.

Starobylou a pozapomenu­tou tradicí je pak tzv. postní plátno. Ve středověku se rozměrným plátnem v postním období zahalovaly malby a sochy na oltáři, aby se k postu těla připojil i půst zraku. Postupem času se na plátnech začaly objevovat výjevy Ježíšova umučení. Roku 1570 se zvyk vtělil do církevního předpisu, postupně ale tato praxe upadala. Dnes se v některých kostelích zase obnovuje.

oltář

V křesťanstv­í jde o stůl v kostele či modlitebně, na který se při bohoslužbě pokládají tzv. obětní dary chleba a vína. Pravoslaví za oltář označuje celý posvátný prostor, kde se pohybují kněží, protestant­ské církve používají označení stůl Páně, u některých z nich pak oltářní stůl zcela chybí.

 ?? V kostele svatého Jakuba v Brně FOTO MAFRA – JIŘÍ SALIK SLÁMA ?? Popeleční středa
V kostele svatého Jakuba v Brně FOTO MAFRA – JIŘÍ SALIK SLÁMA Popeleční středa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia