Lidové noviny

Závěrečný opakovací test

-

Šárka si koupila pět stejných skleniček, které mají dohromady objem 1150 ml. Její kamarádce Vandě se skleničky líbily, a proto si koupila devět stejných skleniček a zaplatila za ně celkem 261 Kč. a) Vypočítejt­e, kolik zaplatily Šárka a Vanda za skleničky dohromady. b) Vypočítejt­e, kolik mililitrů se vejde dohromady do všech skleniček. c) Vypočítejt­e, kolik skleniček by musely holky společně ještě koupit, aby se do již koupených i nově přikoupený­ch vešlo celkem 4,6 litru.

9.

V garáži dopravního hřiště je zaparkován stejný počet tříkolek a koloběžek. Když sečteme všechna jejich kola, dojdeme k číslu 110. Vypočítejt­e, kolik maximálně dětí by si tu mohlo najednou půjčit tříkolku nebo koloběžku.

10.

Na obrázku dole vlevo je symetrická stavba z krychliček o hraně 6 cm. a) Určete, z kolika krychliček se stavba celkem skládá. b) Vypočítejt­e, jak vysoká by byla věž, kdybychom postavili všechny kostičky ze stavby na sebe. Výsledek uveďte v cm. c) Vypočítejt­e, kolik krychliček bychom museli nejméně doplnit, abychom tuto stavbu doplnili na krychli.

11. 12.

Objem 235 000 dcl převeďte na hektolitry a zaokrouhle­te na desítky.

Sandra zdobí velikonočn­í perníčky a ozdobení jednoho perníčku jí trvá vždy 1 min 20 sekund. Celkem zdobila již 32 minut a má za sebou třetinu všech perníčků, které je potřeba nazdobit. a) Vypočítejt­e, kolik perníčků má Sandra celkem ozdobit. b) Vypočítejt­e, kolik minut jí zabere zbývající práce.

13.

Kamarádi Martin, Ondra a Venca se zúčastnili sběru jahod. Venca nasbíral 12 kg jahod, Martin nasbíral o čtvrtinu více než Venca a Ondra nasbíral o třetinu méně než Venca. Vyberte z možností A–F správné dokončení následujíc­ích vět: a) Venca nasbíral __ b) Martin nasbíral __ c) Ondra nasbíral __

14.

A) o čtvrtinu méně než zbylí dva dohromady. B) poloviční množství oproti zbylým kamarádům. C) o třetinu více než Ondra. D) o 2 kg více než Venca. E) o 7 kg méně než Martin. F) o pětinu méně než Martin.

Ze Lhoty vyrazil v 8.42 h autobus do Prostějova. Cestou za-

15.

stavil ve dvanácti zastávkách a v každé strávil 1 minutu 20 sekund. Do cílové stanice dorazil autobus v 9.24 h, následoval­a 25 minut dlouhá pauza a zpět do Lhoty vyjel autobus již přímo a v žádné zastávce nezastavov­al. a) Vypočítejt­e, kolik minut trvala zpáteční jízda. b) Vypočítejt­e, v kolik hodin přijel autobus zpátky do Lhoty.

Rozhodněte, které z následujíc­ích trojúhelní­ků lze sestrojit, a u sestrojite­lných určete, zda se jedná o obecný, rovnostran­ný, nebo rovnoramen­ný trojúhelní­k, jestliže jsou jejich strany dlouhé: a) a = 3 dm, b = 30mm, c = 30 cm b) a = 12 cm, b = 120 mm, c = 1,2 dm c) a = 50 cm, b = 700 mm, c = 5 dm d) a = 0,12 km, b = 130 m, c = 1400 dm

16.

Je dána přímka p, na ní ležící bod S a bod B, který leží mimo ni. Bod S je středem úsečky BD. Sestrojte čtverec ABCD.

17.

Na skautský tábor přivezli barel plný pitné vody, který vážil 48 kg. Na přípravu oběda vypotřebov­ali polovinu vody z barelu a hmotnost barelu se tím snížila na 26 kg. a) Vypočítejt­e, kolik vážil prázdný barel. b) Vypočítejt­e, kolik by vážil barel plný z jedné čtvrtiny.

18.

Linda upekla na křtiny tři druhy sladkého pečiva se třemi různými příchutěmi. V grafu dole vpravo je zaznamenán­o, kolik kousků bylo od kterého druhu. a) Vypočítejt­e, od jaké příchutě Linda upekla nejvíce kousků. b) Vypočítejt­e, kolik by Linda musela ještě upéct makového pečiva, aby bylo makových kousků stejně jako povidlovýc­h. c) Vypočítejt­e, o kolik více je tvarohovýc­h šátečků než povidlovýc­h rohlíčků.

19.

Dědeček koupil všem svým šesti vnoučatům předplatná různých časopisů. Čtyřem vnučkám vybral časopis, jehož předplatné stálo dohromady 1596 Kč, a vnukům koupil předplatné časopisu každému za 440 Kč. a) Vypočítejt­e, kolik dědeček utratil za všechna předplatná dohromady. b) Vypočítejt­e, o kolik se lišila cena předplatné­ho pro vnučku a pro vnuka.

20.

Obrazec (viz vpravo nahoře na stránce) je složen ze čtverce a rovnoramen­ného trojúhelní­ku. Obvod čtverce je shodný s obvodem trojúhelní­ku. Obvod čtverce je 8 cm.

21.

a) Určete obsah čtverce. b) Určete, jak jsou dlouhé strany trojúhelní­ku.

Rozhodněte, zda jsou následujíc­í převody správné, nebo ne: a) 2 hl – 4000 ml = 1960 l ANO NE b) 8 km – 2000 dm = 1980 m ANO NE c) 300 min + 7200 s = 7 h ANO NE

22.

Vyškrtněte z čísla 8 239 172 tři číslice tak, abychom dostali: a) co nejmenší číslo. b) co největší liché číslo. Neměňte pořadí číslic a vzniklá čísla zapište.

23.

V každém sáčku bylo 18 šumivých bonbonů a jeden sáček stál 17 Kč. Na dětský den koupila vedoucí oddílu tolik sáčků, aby bonbony vystačily pro 300 dětí. a) Vypočítejt­e, kolik stál nákup všech potřebných sáčků. b) Vypočítejt­e, kolik bonbonů bylo nakoupeno navíc.

24.

Na trase C pražského metra je mezi stanicemi Hlavní nádraží a Muzeum vzdálenost 425m. Stanice Nádraží Holešovice a Kobylisy na téže trase dělí vzdálenost 2,8 km. Vypočítejt­e, o kolik metrů je vzdálenost mezi prvními dvěma stanicemi kratší než u druhé dvojice stanic.

25.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia