Lidové noviny

Četník s osudem Ahasvera

- JINDŘICH MAREK

PRAHA Údělem stovek českých vlastenců bylo prožít 20. století tak trochu jako biblický Ahasver, který kvůli svému provinění musí až do dne Posledního soudu bloudit po zemi. Tito muži se však provinili jen tím, že milovali svou vlast a byli ochotni pro její svobodu opakovaně nasazovat život...

To byl i případ četnického důstojníka Františka Divokého, který se narodil v Mladošovic­ích na Třeboňsku. Světová válka jej zastihla na Balkáně v rakouské četnické uniformě, kterou však časem vyměnil coby dobrovolní­k a „zrádce císaře pána“za uniformu srbskou.

31. března 1892

později Hitler napadl Polsko a před kpt. Divokým vyvstal odpovědný úkol, aby se jako velitel bronowické­ho tábora vydal se svými muži 5. září z Krakova na východ za početnější skupinou pplk. Ludvíka Svobody.

Druhý útěk z Českoslove­nska

Bylo to putování neozbrojen­ého houfu válkou rozvráceno­u zemí, které po vyčerpávaj­ící cestě železnicí i pěšky pro 115 mužů skončilo 19. září na rumunských hranicích u města Vijniţa. Po krátké internaci se Divokého skupina dostala z přístavu Constanţa po moři do Marseille a odtud do Adge, kde kpt. Divoký stal velitelem oddílu polního četnictva u 1. čs. pěší divize.

Po porážce Francie a ústupu do Anglie vykonával tuto funkci i tam a později od října 1944 na frontě při bojích o obklíčený přístav Dunkerque.

Po návratu do osvobozené vlasti se již major Divoký stal příslušník­em nové bezpečnost­ní formace Sboru národní bezpečnost­i, ale únor 1948 a komunistic­ký režim se pro něj staly stejně nepřijatel­nými jako kdysi nacistická okupa- ce. Proto odešel za hranice do dalšího exilu, kde 28. června 1972 v Londýně zcela zapomenut zemřel.

 ?? V dalším exilu zahájil svůj první odboj jako srbský dobrovolní­k, druhý odboj jej zavedl do mnoha zemí Evropy a nakonec zemřel zcela zapomenut FOTO VHÚ ?? František Divoký (1892–1972)
V dalším exilu zahájil svůj první odboj jako srbský dobrovolní­k, druhý odboj jej zavedl do mnoha zemí Evropy a nakonec zemřel zcela zapomenut FOTO VHÚ František Divoký (1892–1972)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia