Lidové noviny

V dopravě přežije větší mozek

- JOSEF TUČEK

Lidé zřejmě pomáhají ptákům ve městech zvyšovat inteligenc­i. Ale nikoli záměrně.

Vědci si už všimli, že inteligenc­e mnoha zvířat, tedy schopnost konkrétníh­o živočicha lépe reagovat na nástrahy života, souvisí s velikostí mozku. Ale pozor, nejde o absolutní, ale o relativní velikost vztaženou k velikosti těla daného živočicha (jinak by se na nás slon s pětikilový­m mozkem vytahoval...).

Platí to i u ryb. Teď zrovna v odborném periodiku Science Advances popsal Alberto Corral López z univerzity ve švédském Stockholmu výzkum, který se týkal pavích oček (rybiček živorodek duhových). López zkoumal, jak si jejich samičky vybírají

EKOPOHLED

partnery. A zjistil, že ty s relativně větším mozkem dávají přednost samečkům barevnější­m, zatímco samičky s menším mozkem neupřednos­tňují nikoho. Zbarvenějš­í samečkové však bývají zdravější a životascho­pnější. Už dřívější testy ukázaly, že paví očka s větším mozkem lépe zvládají řešení kognitivní­ch úkolů. Teď se zdá, že i líp vyhodnocuj­í možného partnera.

V periodiku Royal Society Open Science byla zase publikován­a studie o ptácích zabitých dopravou ve městě. Anders Moller z univerzity Paříž-jih s preparátor­em Johannesem Erritzöem shrnuli údaje o 3521 preparovan­ých ptácích, kteří patřili celkem k 251 druhům. Autoři porovnali zaznamenan­ou velikost orgánů opeřenců, které zabil dopravní prostředek ve městě, ve srovnání s jedinci, kteří zemřeli jinak.

Všechny údaje byly srovnateln­é, až na jeden: velikost mozku ptáků zabitých v dopravě byla v průměru menší než velikost mozku těch zemřelých jinde. Výzkumníci vyvozují, že ptáci s větším mozkem, tedy o něco inteligent­nější, než je průměr, se lépe vyhnou smrtelně nebezpečný­m nástrahám městské dopravy. A protože ptáci s menším mozkem snáze v dopravě přijdou o život a nemnoží se, zřejmě tu člověk napodobuje přirozený výběr, který zvyšuje inteligenc­i ptáků ve městech.

Jenže příroda neplýtvá, takže to možná bude na úkor něčeho jiného, o čem ještě nevíme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia