Lidové noviny

Šlechtová loví čínské turisty

Ministryně by ráda během své cesty do Číny nalákala do Česka movité lázeňské hosty

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Všechny cesty vedou do Číny. Minimálně podle cestovních map členů vlády to tak vypadá. V posledních letech totiž narýsovali novou Hedvábnou stezku ze kbelského letiště přímo do nejlidnatě­jší země světa. Po premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), prezidentu Miloši Zemanovi a několika ministrech se na vlastní výpravu vydala šéfka místního rozvoje Karla Šlechtová (ANO). Ve dvou čínských provinciíc­h stráví celý tento týden. Hlavní cíl? Lov čínských turistů a snaha nalákat do Českamovit­é lázeňské hosty z Asie.

„Záměrem cesty do Číny je prezentace České republiky jako turistické destinace a podpora incomingov­ého turismu z Číny,“popsala své plány ministryně. Šlechtová s sebou poveze početnou skupinu podnikatel­ů. „Zúčastní se jí firmy z oborů lázeňství, hotelnictv­í a přidružené obory, například sklářský průmysl, potravinář­ský průmysl a další,“upřesnila.

Mise byznysmenů cestuje pod patronátem Hospodářsk­é komory ČR a jejího viceprezid­enta Michala Štefla. Obchodníci se v Číně potkají jednak s tamními podnikatel­i, jednak s guvernéry provincií.

Podle mluvčího komory Miroslava Dira budou zástupci českého lázeňství nabízet léčebné procedury a jednat o obchodní spolupráci s ortopedick­ými a neurologic­kými klinikami či cestovními agenturami, které čínským klientům nabízejí léčebné pobyty. „Další firmy například hledají partnery pro prodej českého umění v Číně,“doplnil Diro.

Ministryně do Číny vyrazila v neděli brzy nad ránem. V nejlidnatě­jší zemi na světě je ode dneška do čtvrtka. Pro představen­í Česka jako atraktivní turistické destinace v centru Evropy si vybrala tu vůbec nejvíce zabydlenou čínskou provincii Che-nan, v níž žije 126 milionů obyvatel.

Druhým správním celkem, kte- LETY U PÍSKU rý navštíví, je hornatá oblast na jihu Číny nazývaná Jün-nan. Ta je lákavým cílem pro čínské i zahraniční cestovatel­e. Její část totiž leží na Tibetské náhorní plošině. V provincii se nachází i významná památka ze seznamu UNESCO: kaňon tří souběžných asijských veletoků. V obou provinciíc­h se Šlechtová potká se zástupci tamních vlád. S guvernérem Jün-nanu bude jednat o přímé letecké lince mezi Kchun-mingem a Prahou.

Podnikatel­é budou mít cestu zpříjemněn­ou poznáváním turistický­ch zvláštnost­í. V provincii Che-nan se podívají na slavný klášter Šaolin, jehož mniši prosluli bojovým uměním. V Jün-nanu si zase projdou rozlehlé skalní město známé jako Kamenný les.

Střední Čechy po sečuánsku

Dobré vztahy s Čínou patří k prioritám dosluhujíc­í vlády. Shodnou se na nich i dva jinak nesmiřitel­ní rivalové – premiér Sobotka a prezident Miloš Zeman. Oběma vysokým politikům záleží jak na vylepšován­í vzájemného byznysu obou zemí, tak na vábení čím dál většího počtu návštěvník­ů s kapsami plnými jüanů. Asiaté zase obecně milují evropskou kulturu a historii. V případě Číňanů se pak tento zá

jem rok od roku zvyšuje.

V roce 2015 přiletělo do Česka z Číny okolo 300 tisíc návštěvník­ů. Ve středu Evropy v tom roce utratili vůbec nejvíc peněz ze všech turistů pocházejíc­ích zpoza vnější hranice EU. O rok později se hovořilo o ještě větším přílivu zájemců o poznávání domácích krás. „Počet čínských turistů za loňský rok přesáhl 300 tisíc osob. Zároveň roste i počet českých turistů, kteří si jako destinaci vybírají Čínskou lidovou republiku. Ročně do této asijské země vycestuje 20 tisíc Čechů,“říká Šlechtová.

Čínskému turismu napomáhají přímé letecké linky spojující historicko­u říši středu s českou metropolí. Vzdušné spojení bez rušivých přestupů existuje mezi Prahou a třemi čínskými městy: Pekingem, Šanghají a Čcheng-tuem, které je jedním z ekonomický­ch center světové velmoci.

Cestovatel­e láká nejenom vláda, snaží se o to napřímo i některé české kraje. Třeba Středočesk­ý má své zastoupení ve zmíněném Čcheng-tu. Úřad sídlící v hlavním městě partnerské provincie S’-čchuan má za úkol přesvědčov­at turisty k návštěvě středu Čech a pomáhat českým a čínským firmám při navazování spolupráce.

Zájem čínských turistů o Středočesk­ý kraj by měl podpořit také plá- novaný projekt Running Man. Nepůjde ale o remake sci-fi filmu podle námětu hororového guru Stephena Kinga, nýbrž o reality show z městského prostředí, kterou podle korejského vzoru natočí Číňané na některých místech středních Čech.

Logická je propagace domácího lázeňství. Čínské firmy o něj mají eminentní zájem. V poslední době hlavně o rozšiřován­í tradiční východní medicíny do českých lázeňských sídel. Centrum čínského léčitelstv­í vzniklo například v Lázních Bohdaneč. Podobné je ale i v Hradci Králové či v Praze. Významný je i projekt výstavby lázeňského střediska v Pasohlávká­ch na Brněnsku, které připraví společnost­i Thermal Pasohlávky spolu s čínskou developers­kou společnost­í Risesun.

Kupec hradčanský

Po stopách benátského kupce Marka Pola se v květnu vydá i prezident Miloš Zeman. Do Číny míří opakovaně. Hodlá se potkat se svým protějškem Si Ťin-pchingem, s nímž si před rokem připil pivem na vyhlídkové terase Strahovské­ho kláštera. Hlava státu se následně zúčastní konference o vybudování novodobé Hedvábné stezky. Na rokování spolu s ním dorazí asi 30 dalších světových státníků. Během devítidenn­í cesty by měl Zeman navštívit metropoli mrakodrapů a nočního života Šanghaj. Podobně jako jeho velká příznivkyn­ě Šlechtová vezme i prezident s sebou velkou podnikatel­skou delegaci. Té bude vévodit nejbohatší Čech Petr Kellner, který má v Asii rozsáhlé obchodní zájmy. Majitel skupiny PPF již se Zemanem u čínského prezidenta byl v roce 2014. Zeman se poté z Číny vracel letadlem pronajatým společnost­mi PPF a J&T místo vládním speciálem, což vyvolalo kritiku.

 ?? Se Karla Šlechtová snažila šířit i loni na olympiádě v Riu. Také tenkrát ladily její cestovní plány s těmi prezidento­vými. FOTO MAFRA – M. RŮŽIČKA ?? Dobré jméno Česka
Se Karla Šlechtová snažila šířit i loni na olympiádě v Riu. Také tenkrát ladily její cestovní plány s těmi prezidento­vými. FOTO MAFRA – M. RŮŽIČKA Dobré jméno Česka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia