Lidové noviny

Vnitro chce podat žalobu kvůli zbraním

-

PRAHA Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) jižmá připraveno­u žalobu proti evropské směrnici o zbraních. Česká republika může žalobu podat ve chvíli, kdy směrnice bude zapsána ve věstníku EU a začne platit.

Podle Chovance to může být přibližně za měsíc a půl. Podání žaloby vládě navrhne do srpna. „Pokud vláda po tom, co bude (směrnice) ve věstníku zapsána, rozhodne o podání žaloby, jsme připraveni v řádu týdnů ji podat,“uvedl Chovanec.

Podle něj směrnice přináší výrazně negativní dopady včetně zákazu některých samonabíje­cích zbraní nebo nutnost registrace některých dosud volně držených zbraní. „Takovýto postoj je vůči slušným držitelům zbraní nesmyslný a větší bezpečnost nám nepřinese. Proto po dohodě s ministerst­vem zahraničí navrhneme podat do srpna 2017 žalobu k Soudnímu dvoru EU na zneplatněn­í směrnice,“řekl ministr.

Směrnici zpřísňujíc­í kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament v polovině března. V Česku se proti ní vzedmula vlna odporu. Podle Chovance je důvodem to, že Češi se „zamilovali“do poloautoma­tických zbraní, jejichž užití norma omezuje.

Cílem směrnice bylo zabránit teroristům ve vyzbrojová­ní, podle kritiků ale hlavně omezuje trh s legálně drženými zbraněmi a výrazně zasahuje do vnitřních záležitost­í státu, což je v rozporu s právem EU.

Chovanec se domnívá, že pokud vláda žalobu podá, pravděpodo­bně uspěje, i kdyby se k ní nepřidal jiný členský stát. „Máme tak sedmdesáti­procentní šanci uspět. Na rozhodnutí soudu nemá vliv, jestli je to jeden stát nebo více států,“uvedl ministr. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia