Lidové noviny

Kudy šel životem básník

-

e průvodce Prahou Jaroslava Seiferta nebude pouhým výčtem ulic a domů, v nichž se během svého života Jaroslav Seifert ocitl, se dalo očekávat. Jeho autor, sečtělý publicista Jaromír Slomek, je mezi kolegy i čtenáři proslulý přísným smyslem pro přesnost a detail i trpělivost­í, s níž nejasnosti dohledává a omyly uvádí na pravou míru. Zároveň jeho letitá editorská zkušenost předjímá všemožné otázky, jež by mohly z uveřejněný­ch textů vyplynout, a už předem je eliminuje.

Číst tedy Slomkova seifertovs­kého průvodce (Academia 2017) znamená dovědět se víc než geografick­é a časové zasazení básníkova života a poznat víc než ulice, domy, školy, pomníky, busty či pamětní desky vztahující se k Seifertově osobnosti, jichž se v hlavním městě najde přehršel. Básníkův život se neodehráva­l jen na trase Žižkov–Břevnov, k umělcově tvořivosti patří i setkávání s přáteli ve vinárnách, líhních inspirace i vytržení z leckdy chmurné reality.

Slomek postupuje chronologi­cky od narození k smrti, při každém zastavení uvede biografick­á data a uvede i zajímavost­i místa, konkrétní stavby či lidí s nimi spojených. Faktografi­i prokládá vzpomínkam­i Jaroslava Seiferta, především z knihy Všecky krásy světa, ale také z rozhovorů nebo článků, jež básník poskytl a napsal. A jeho vztah k místům ilustruje tím, co Seiferta činí nesmrtelný­m: jeho verši. Literárněv­ědný bedekr je tedy i seifertovs­kou čítankou obohacenou o dokumenty (školní vysvědčení), reprodukce článků z tisku a množství fotografií dobových i současných, vždy s „kukátkem“do příslušnéh­o úseku mapy města. Dokonce nabídne i pohledy z okna bytu či do interiérů (schodiště, dveře, strop, klika...) domů, v nichž se odehrála část Seifertova života.

Shrnuto – komentáře a četné souvislost­i povyšují tohoto průvodce z příručky na hodně zajímavé čtení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia