Lidové noviny

Jenže bohužel... Charta Story ještě jinak

-

ustoupit diskusi tak otevřené a přitom prosté osobního napadání, jako bylo Prohlášení z 1. ledna 1977. Vstupuji do ní s tezí, že „nebyl komunista jako komunista“! vou kariéristů, podnikly pokus napravit vinu. V jakémsi masovém spiknutí nešli „reformní“komunisté na předem ztracené barikády, ale využili početní převahy k pozvolnému převratu, když postupně obsazovali stále vyšší patra strany, až v lednu 1968 svrhli „věrchušku“. Naděje Kremlu, že čeští ekonomové vedení Otou Šikem vymyslí, jak dostat celý „tábor míru“z krize, způsobila, že Brežněv neodhadl vývoj a k pádu místodržit­ele řekl: Éto váše dělo!

O pojetí aktuální výstavy „Charta Story. Příběh Charty 77“na stránkách LN diskutoval­i Jan Vaculík a historik Petr Blažek (31. 3. a 1. 4.). Svůj pohled pamětníka, aktéra historický­ch událostí a návštěvník­a výstavy nabízí spisovatel Pavel Kohout.

Mýty dnešních elit

Dnes je jasné, že to byl pokus marný, neboť jakmile se začala rýsovat porážka „posvátných krav“– vedoucí role strany a plánovanéh­o hospodářst­ví –, zahřívaly se motory sovětských tanků. Tehdy ovšem šlo současně o nové sebevědomí i morálku celé společnost­i, která začínala narovnávat páteř, poškozenou mnichovsko­u i únorovou kapitulací demokratů. Pouhých pár měsíců poměrné svobody stačilo, aby se jí okupanti i domácí kolaborant­i už nepřestali bát, a také estébáci zabíjeli místo lidí jezevčíky… viz „Kde je zakopán pes“.

Společný postup demokratů i rebelů, kteří s přívlastke­m „reformní“odložili i podstatné jméno „komunisté“, pokračoval, i když se společnost, zklamaná kapitulací tentokrát komunistic­kých státníků v Moskvě, rychle stahovala do ulit. První stanuli před soudem opět rebelové jako Karel Kyncl a také v šestici spisovatel­ů, jež zorganizov­ala petici za osvobození politickýc­h vězňů, byli čtyři. Právě vůle všech, kdo se rozhodli najít společného jmenovatel­e, ukázala cestu k Chartě 77. Což nevyhovuje mýtům současných politickýc­h elit a málo poučených médií a logicky se odráží i na jinak seriózní výstavě.

Je čas zrušit ty mýty, pěstované právě bývalou mlčící většinou, která nemlčela, když nejvíc měla, takže doslova vykřikla anticharto­u důvěru režimu. Je nejvyšší čas zkoumat, kdo české společnost­i v úhrnu prospěl či ublížil víc. Zda „polepšení“komunisté jako ředitel ČT a pak vydavatel exilových Listů Jiří Pelikán, ministr zahraničí Jiří Hájek, jenž odsoudil okupaci Českoslove­nska v OSN, či František Kriegel, jenž jediný nepodepsal moskevský diktát, jmenovaní tu zástupně za bezpočet jiných, kteří dokázali svá selhání poznat i přiznat, takže se výrazně podíleli na pádu totality. Anebo, teď už bez příkladů, protože se to týká téměř všech českých umělců, ti, kdo svou podporu totality dodnes hájí tím, že posilovali národ svou tvorbou.

To mělo být dávno podrobně posouzeno pamětníky i současníky pro poučení potomkům! Jenže bohužel...

 ?? Snímek pořízený při premiéře hry Olgy Havlové Výstup na Říp (1985) je i na aktuální výstavě v NG. FOTO Jaroslav Kukal ?? Tolerantní duch Charty.
Snímek pořízený při premiéře hry Olgy Havlové Výstup na Říp (1985) je i na aktuální výstavě v NG. FOTO Jaroslav Kukal Tolerantní duch Charty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia