Lidové noviny

Spekulanti zatím vyčkávají

- VOJTĚCH WOLF

Česká měna se zatím drží nad úrovní 26 korun a 50 haléřů za euro. Kurzové výkyvy ale ještě přijdou, míní ekonomičtí experti.

PRAHA Česká národní banka dala minulý čtvrtek tuzemské měně skoro po třech a půl letech svobodu. Žádný šok se ale zatím nekoná.

Namísto kurzových peřejí, tedy situací, kdy se kurz koruny bude hýbat nahoru a dolů, které někteří analytici předpovída­li, se zatím koruna chová až překvapivě stabilně. V den uvolnění sice klesla někam k úrovni 26,60 koruny za euro, její následný pokles byl ale velmi mírný.

S výjimkou jednorázov­ého poklesu pod hranici 26,50 Kč za euro se pak během včerejška tuzemská měna držela nad touto hranicí.

Podle zástupců ČNB, ale i nezávislýc­h ekonomů je příčinou prozatímní­ho klidu i průběžná příprava trhu na dlouho očekávané rozhodnutí. „Zatím jen mírné posílení koruny a navíc bez výraznější­ch výkyvů je především odrazem toho, že centrální banka ohlásila konec kurzového závazku předem,“říká například Marek Dřímal, analytik Komerční banky.

„Konec závazku byl oznámen velmi čitelným způsobem, to mohlo pomoci. Osobně si ale spíše myslím, že ti velcí hráči, které označujeme obvykle za spekulanty, se trochu lekli sami sebe a krotí se v rychlosti uzavírání pozic,“potvrzuje pak jeho slova investor Tomáš Hlaváč, který byl v minulosti například ředitelem Škofinu nebo ING Lease.

Někteří experti jsou v hodnocení korunového exitu ale opatrní. „Brát nynější pozvolné posilování koruny jako dobrou známku za transparen­tní exit je z mého pohledu trochu odvážné,“tvrdí například Michal Skořepa z České spořitelny. Pokud někdo chce hodnotit ČNB a celý její kurzový manévr podle skutečného vývoje kurzu po skončení intervencí, musí pak podle něj ještě pár měsíců počkat.

Rozhodně by ale bylo špatně se nechat ukolébat dosavadním vývojem. Je totiž jen otázkou času, kdy spekulanti, kteří především v posledních měsících českou měnu hojně nakupovali, se jí rozhodnou zbavit. Jde přitom o stovky miliard korun.

„Spekulanti dnes drží stovky miliard korun. Je otázkou, kdy je začnou na trhu ve větším objemu prodávat, což posléze způsobí výkyvy kurzu,“říká Jakub Seidler z ING bank.

V současnou chvíli čekají spekulanti na zisk. Toho se přitom dočkají až při větším posílení tuzemské měny. Pouze malá část z nich mohla už korunu se ziskem prodat. Otázkou je, jak dlouho jim bude stačit trpělivost a jestli část z nich neodejde s nepořízeno­u.

Ostatně část spekulantů se korun zbavila už 30. března, kdy rada ČNB oznámila prodloužen­í kurzového závazku, aby ho o týden později zrušila. Koncem března tak koruna oslabila díky prodejům až k 27,20 za euro. „Investiční horizont podstatné části z nich nepřesahuj­e týdny a měsíce. Potřebují, aby jejich investice vydělávaly,“vysvětluje Martin Pohl z Generali Investment­s.

Možnou hranici, při jejímž pro- lomení se začnou zahraniční hráči korun zbavovat, vidí analytici kolem úrovně 26 korun a 50 haléřů za euro. Tuto pomyslnou hranici zatím kurz překračuje jen výjimečně. Investoři tak zatím drží pozice a koruny ještě neprodávaj­í. „Pod úrovní 26,50 se ale muže spustit vlna výprodejů a koruna pak oslabí. Tam ji zase někdo koupí,“říká Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisen­bank. Podle Seidlera z ING je ale „práh“výprodejů ještě o padesát haléřů níž, tedy na 26 korunách za euro.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia