Lidové noviny

Konečně! García dobyl Masters

Výsledky golfového Masters

- DAVID MRZENA

Až na 74. pokus to vyšlo. Španělský golfista Sergio García v neděli v dramatické­m finále slavného turnaje Masters v Augustě předčil Brita Justina Rose a poprvé v kariéře získal titul z turnaje velké čtyřky.

AUGUSTA/PRAHA Osm hodin večer. V americké Augustě ve státě Georgia se začíná stmívat a Sergio García se znovu vrací na green. Jenže už ne proto, aby zahrál míček do jamky, ale v zeleném saku usedá do dřevěného křesla.

Náhle se na španělskéh­o golfistu otočí 26letý Američan Stewart Hagestad, vítěz amatérskéh­oMasters. „Byl jsi mým dětským vzorem,“svěřil se Garcíovi, čerstvému vítězi golfového Masters.

Přes pochyby a smíření k triumfu

Tuhle větu moc dobře zná. V roce 1999 se Španěl právě na Masters představil mezi amatéry. Tehdy sledoval korunovaci svého krajana JoséhoMarí­i Olazabala, jenž zelené sako pro vítěze oblékl hned dvakrát. Olazabal tehdy napodobil Seveho Ballestero­se, jenž se radoval v letech 1980 a 1983.

A právě k těmto dvěma mužům rodák z malého městečka v Katalánsku vmladí vzhlížel. „José mi poslal nádhernou zprávu,“vyprávěl novinářům García. „Samozřejmě, Seve to udělat nemohl,“připomněl 37letý golfista nedělní Ballestero­sovy nedožité šedesátiny.

Při 81. ročníku Masters, jenž je dotován 11 miliony dolarů a vítěz si z nich odnesl téměř dva miliony, se „El Niňo“, jak se Garcíovi přezdívá, stal teprve pátým španělským vítězem. Navíc se mu to povedlo až při 74. startu na turnaji série major, tedy kvarteta nejprestiž­nějších golfových turnajů, kam Masters společně s US Open, British Open a PGA Championsh­ip patří. Předtím si přitom připsal už třicet profesioná­lních vítězství.

„Pochyboval jsem, jestli někdy nějaký vyhraju. Měl jsem tolik šancí, ale buď jsem situaci neustál, nebo zahrál soupeř nadpozemsk­y a porazil mě,“řekl už dříve García.

V předchozíc­h letech skončil hned čtyřikrát na druhém místě. Pomalu přemítal, zda mu je vavřín z turnaje velké čtyřky přán. Jenže temperamen­tní Španěl se později na celou věc začal dívat pozitivně a nepřipoušt­ěl si žádný stres. „Říkal jsem si, že se svět nezboří a život půjde dál, když žádný nevyhraju,“vysvětlova­l v neděli už oděn do zeleného.

Jenže první dubnovou neděli na hřišti v Augustě se zdály všechny nezdary zapomenuty. Do turnaje vstupoval García s čistou hla- 1. García (Šp.) 279 (71+69+70+69) v rozstřelu na 1. dodatečné jamce, 2. Rose (Angl.) 279 (71+72+67+69), 3. Schwartzel (JAR) 282 (74+72+68+68), 4. Kuchar (USA) 283 (72+73+71+67) a Pieters (Belg.) 283 (72+68+75+68), 6. Casey (Angl.) 284 (72+75+69+68), 7. Chappell (USA) 285 (71+76+70+68) a McIlroy (Sev. Ir.) 285 (72+73+71+69), 9. Scott (Austr.) 286 (75+69+69+73) a Moore (USA) 286 (74+69+69+74). vou, navíc čerstvě požádal o ruku přítelkyni Angelu Akinsovou, rovněž golfistku. To vše se později pozitivně promítlo v nervydrása­jící přetahovan­é o primát s Britem Justinem Rosem.

Přitom se zpočátku zdálo, že mu šance opět proklouzne mezi prsty. Do finálového kola vstupovali s Rosem z prvního místa. Po pěti jamkách vedl García o tři rány, ale po osmi už měli stejně. Po bogey Garcíi na desítce a jedenáctce vedl Rose o dvě rány, jenže drama pokračoval­o. Španěl zahrál na pětiparové patnáctce eagle a srovnal, Rose však šel po birdie na šestnáctce znovu do vedení. „Nebyl to hororový film, ale měl jsem pocit, že to je pořádné drama,“uvedl García, který se do play off dostal díky Roseovu bogey na sedmnáctce. O své výhře pak rozhodl birdie na první jamce rozstřelu. „Přišel šťastný konec,“ulevil si.

Světovou jedničku nepustilo zranění

Brit Rose přirovnal nedělní klání se svým kamarádem k boxerskému duelu těžkých vah. „Pokud mě měl někdo porazit, tak Sergio. On si to zasloužil,“řekl Rose, olympijský vítěz z Ria a vítěz US Open 2013. A ještě jedna věc Garcíovi přála. Ve středu, den před startem jednoho z nejsledova­nějších turnajů planety, se zranila světová jednička Dustin Johnson. Ten ve svém pronajatém domě uklouzl na schodech a poranil si záda. „Bylo to groteskní. Oblékal jsem si ponožky, uklouzl a sletěl ze schodů. Nejvíce to odnesla levá část zad,“popisoval reportérům. „Hraju v životní formě a je to jeden z mých nejoblíben­ějších turnajů. Bylo těžké odstoupit.“V životní formě ale hrál i García. Ve formě, která ze španělskéh­o „Dítěte“udělala dalšího nositele slavného zeleného saka. O golfovém Masters čtěte také na straně 13

 ?? Po vítězství poslal pozdrav do nebe Sevemu Ballestero­sovi. Garcíův vzor by se ve finálový den dožil šedesáti let. „Je skvělé, že jsem vyhrál v den Ballestero­sových narozenin,“připomněl García. FOTO REUTERS ?? Sergio García
Po vítězství poslal pozdrav do nebe Sevemu Ballestero­sovi. Garcíův vzor by se ve finálový den dožil šedesáti let. „Je skvělé, že jsem vyhrál v den Ballestero­sových narozenin,“připomněl García. FOTO REUTERS Sergio García

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia