Lidové noviny

Epidemie spalniček živí „dovoz“i odpírači

Pro ochranu populace je potřebná proočkovan­ost 95 procent. Ta ale v Česku spíš klesá, varují experti

- MICHAELA KABÁTOVÁ MARTIN RYCHLÍK

PRAHA/OSTRAVA Epidemie spalniček, kterou právě řeší Moravskosl­ezský kraj, vyvolává debatu, jak je to v Česku s očkováním proti této infekční nemoci a s vyváženým informován­ím veřejnosti.

I když původ onemocnění není dosud znám, podle expertů může být jedním z nejčastějš­ích důvodů dovoz ze zahraničí – podobně jako v nynějším případě. „Myslím, že se jedná o kombinaci nejméně dvou faktorů. Za prvé: v současnost­i probíhá skutečně závažná epidemie v Rumunsku, v menší míře v Itálii a pár dalších zemích. A za druhé: zásluhou našich antivakcin­ačních aktivistů klesá proočkovan­ost české populace k hranici 95 procent, která se považuje za minimálně potřebnou k zamezení šíření v populaci,“říká imunolog Václav Hořejší z Akademie věd.

Onemocnět však může i člověk, který dostane podle pravidel dvě dávky vakcíny, případně ten, kdo je očkovaný jen jednou dávkou nebo nedostal žádnou.

Podle hlavního vakcinolog­a Romana Prymuly se v posledních dvou letech rozšiřují skupiny, které nejsou dostatečně chráněny. Do ordinací chodí i stále více rodičů, jež vakcínu pro děti odřeknou – ať již z důvodných obav z vedlejších účinků, anebo z nedostatku informací. „Když jsem se jedné maminky ptala proč, ani už nehledala vysvětlení... Řekla mi, že to je pro její ,lepší pocit‘,“uvedla pro LN pražská dětská lékařka. Takový odpor může výhledově vést dle některých expertů k častějším epidemiím, jaké je nyní vystaveno Ostravsko.

„K úterku evidujeme 36 onemocnění spalničkam­i laboratorn­ě potvrzeným­i a onemocnění v devíti klinických případech, kdy se čeká na potvrzení,“říká mluvčí krajské hygienické stanice Radim Mudra.

Loni a předloni byl celorepubl­ikový počet výskytů spalniček jen šest, respektive sedm, takže jde o výrazný nárůst. „Vzrůstá i procento takzvaných odmítačů očkování,“říká Mudra, proč mohou být děti a budoucí populace náchylnějš­í k „archaickým“nemocem. Pokračován­í na straně 4

Poznámku čtěte na straně 12

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia