Lidové noviny

Hradní mluvčí: ČT straní liberální levici

-

PRAHA Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček obvinil Českou televizi, že ve zpravodajs­tví i diskusních pořadech nahrává liberální levici, zatímco je kritická vůči prezidento­viMiloši Zemanovi a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi.

„Česká televize vytváří falešný dojem plurality a objektivit­y,“prohlásil mluvčí na konferenci o roli ČT, která se konala v Senátu. Podle Ovčáčka ve zpravodajs­tví vládne názorová stádnost. Prostor dostávají zastánci takzvané liberální levice, dříve nepolitick­é politiky, kteří se nacházejí takřka v každé parlamentn­í straně a které spojuje kritika hlavy státu nebo Babiše.

Jako příklad uvedl Ovčáček zpravodajs­tví ČT z volby amerického prezidenta, které podle něj prosazoval­o Hillary Clintonovo­u. Kritizoval i reportáž o klinice čínské medicíny, neboť v ní nebylo uvedeno jméno advokáta Radka Pokorného, blízkého premiérovi, a pořad z cyklu Galerie elity národa, v němž byl představen tehdejší předseda Akademie věd Jiří Drahoš, nyní jeden ze Zemanových rivalů v prezidents­ké volbě.

„Česká televize bude nadále ingerovat, postupovat tímto způsobem i v případě prezidents­kých voleb i v případě voleb do Poslanecké sněmovny,“varoval mluvčí, který byl podle svých slov na konferenci prezidente­m vyslán a o příspěvku s ním mluvil.

Ekonom Radek Žádník kritizoval, že ČT od roku 2012 dosahuje vyrovnanéh­o hospodařen­í díky přebytkům z předchozíc­h let. Veřejnoprá­vní televize podle Víta Juhaňáka z ČT peníze v posledních letech šetřila a použila je na investiční projekty v souladu s plánem schváleným Radou ČT.

Předseda pořádající­ho klubu nezávislýc­h senátorů a také prozemanov­ské Strany práv občanů Jan Veleba si postěžoval na to, že se nedostavil žádný z představit­elů ČT, i když byli pozváni. Uvedl, že se v návaznosti na kritiku televize nechystá předložit zákon. Před dvěma lety zemanovci neúspěšně požadovali uspořádat podobné slyšení kvůli novele, podle níž by ČT i Český rozhlas neměly mít nárok na koncesioná­řské poplatky od těch, o kom by uveřejnily nepravdivo­u informaci. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia