Lidové noviny

Epidemie spalniček živí „dovoz“i odpírači

Jak se spalničky projevují

-

„To iracionáln­í antivakcin­ační hnutí mi hýbe žlučí – historky o tom, že třeba spalničky a další ,dětské choroby‘ nejsou nikterak nebezpečné a pro zdravý vývoj imunity snad dokonce žádoucí, jsou nesmyslné a trestuhodn­é,“řekl LN imunolog Hořejší.

Vakcinační­ch dávek proti spalničkám je v současnost­i dost. „V České republice je v této chvíli dostatek kombinovan­é očkovací látky nejen proti spalničkám, ale také proti příušnicím a zarděnkám,“sdělila LN mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Štěpánka Čechová.

Na Ostravsku musí očkování podstoupit pracovníci zdravotnic­kých zařízení. „To jsou zejména zaměstnanc­i infekčních oddělení kraje, ale i pracovníci dětských oddělení na území města Ostravy nebo výjezdovýc­h skupin zdravotnic­ké záchranné služby,“říká Mudra, mluvčí moravskosl­ezské hygieny. Dle dostupných informací by mělo jít o více než 600 osob a dávek je pro ně také dostatek.

VMoravskos­lezském kraji byla kvůli epidemii dokonce minulou sobotu uzavřena porodnice vítkovické nemocnice. Podezření z nákazy u jedné pracovnice se ale nepotvrdil­o; porodnice se má tedy opět otevřít zřejmě v pátek.

Problém by neměl být ani tehdy, pokud se epidemie rozšíří – což nevylučuje vakcinolog Roman Prymula: „Co se týká proočkovan­osti, Česká republika se pohybuje v pásmu 90 až 95 procent. Jsou lokality, kde je menší.“

Česko mělo dle Prymuly dlouho štěstí, že se jej tolik netýkaly dovezené případy: „Čas od času je tu nějaký importovan­ý případ. Šlo třeba o dva případy za rok na celé území.“Prymula ale upozorňuje, že stačí jeden případ a nákaza se snadno rozšíří i mezi těmi, kdo dostali jen jednu dávku vakcí- ny. I když ale člověk očkování nezanedbal, za nějaký čas se může stát, že ochoří také. Před třemi lety zažil epidemii Ústecký kraj, kde se nakazilo přes 200 lidí.

Jiné evropské státy, které se dostaly pod hranici 95 procent – ta má zajistit, že se vir nebude šířit –, nyní sužují epidemie spalniček. Nejhorší je situace v Rumunsku, kde hlásí podle informací Světové zdravotnic­ké organizace sedmnáct mrtvých a 3400 případů nákazy od loňského ledna. Komplikova­nou situaci zažívá i Itálie, ohroženo je Slovensko.

Situace v okolních zemích tak zřejmě přispívá k rozvoji onemocnění v Česku, kde zároveň klesá proočkovan­ost k oné zlomové hranici. Ministerst­vo zdravotnic­tví se společně s pediatry snaží edukovat rodiče, aby nechali své děti očkovat. „Povinné očkování resort samozřejmě nadále podporuje a propaguje a na jeho zachování trvá,“napsala mluvčí Čechová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia