Lidové noviny

Squateři musí pryč, vadí projektant­ům

- ELIŠKA NOVÁ

Na konci loňského října převzala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) budovy bývalé kliniky na pražském Žižkově. I se squatery, kteří se tam usadili v roce 2014. Letos v lednu soud nařídil aktivistům budovu vyklidit, oni to ovšem odmítají a říkají, že stát má tisíce jiných prázdných budov. „V Praze pro nás žádná jiná vhodná budova není,“vysvětluje v rozhovoru pro LN náměstek SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.

LN Aktivisté ze sociálního a kulturního centra Klinika říkají, že při převodu na SŽDC z Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h došlo k pochybením. Například že jste o budovu požádali po lhůtě. Je to pravda?

K naprosto žádnému pochybení nedošlo. Ani k formálnímu. Lhůty jsou také naprostý nesmysl. I kdybychom se přihlásili desátého, dvacátého nebo nevím kolikátého ledna či dubna, je to prostě státní budova, která je prázdná, a není se k čemu přihlašova­t. Stát svoje nemovitost­i mezi svými organizace­mi může přesouvat, jak je potřeba.

LN Argumentuj­í také tím, že máte tisíce prázdných budov. Proč tedy taková vřava zrovna kolem Kliniky?

Ano, to je pravda. Nebudou jich tisíce, spíš stovky. Nemáme pro ně žádné využití a velice bychom přivítali, kdyby právě v těchto budovách kulturní a sociální centra vznikla. Jenže Klinika je v Praze a tady žádnou jinou budovu nemáme.

LN V Praze není žádná jiná volná státní budova?

My jako Správa železniční dopravní cesty nemáme v Praze žádnou volnou budovu. Klinika je naše, ale je obsazená aktivisty. Jestli má stát v hlavním městě jinou prázdnou budovu, nevím. Pokud by měl, pak čistě teoreticky bychom o ni zažádat mohli. Ale my také potřebujem­e, aby ten důmměl nějakou plochu a dispozici. V tomto případě je pro nás objekt v Jeseniově ulici na Žižkově nejvhodněj­ší. LN V jaké fázi je teď projekt na rekonstruk­ci budovy podle vašich požadavků?

Připravuje se k němu dokumentac­e a budeme žádat o stavební povolení. Projekt by měl být hotový do léta letošního roku. V případě, že nebude potřeba žádat o změnu územního plánu, počítám s tím, že nejpozději na počátku příští sezony se začne stavět.

V každém případě to chceme provést co nejrychlej­i. I proto, abychom ušetřili náklady za nájem prostorů na Florenci, kde sídlí naši úředníci teď. A to stojí přes milion korun ročně.

LN Když se ještě ani nemůže začít stavět, v čem tam teď squateři překáží?

Fyzicky tam nemají co dělat. Znamená to pro nás komplikace i v přípravě projektu. Musí tam chodit lidé, kteří na něm pracují, zaměřovat, připravova­t. Není to tak, že to jednou přeměříte, projektant tam musí vícekrát.

Dohadovat se s aktivisty, jestli tam projektant­a pustí, nebo nepustí, je podle mě opravdu komické. Proč by projektant, který pro nás pracuje, nemohl vstoupit do naše- ho objektu? Nestalo se to přitom jednou, je to vcelku běžná záležitost.

LN Dojde tedy k dalšímu zásahu policie? Budete ji volat na pomoc?

Musíme počkat, zda se paní Virtová (Tereza Virtová, která měla na rok budovu pronajatou od Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h, je členkou autonomníh­o sociálního centra Klinika – pozn. red.) odvolá proti prvoinstan­čnímu rozsudku. V případě, že se neodvolá, budeme moci okamžitě požádat soud o nařízení vyklizení. V případě, že se odvolá, budeme muset čekat na pravomocný rozsudek.

LN Takže celá ta záležitost může trvat ještě hodně dlouho?

Věřím v rychlost našich soudů.

LN Soud vydal také platební rozkaz. Budete ty peníze vymáhat?

Prapůvodní smlouva o zápůjčce, která vypršela loni na jaře, byla uzavřena s konkrétní osobou, s paní Virtovou. Soud tedy určil, že nám má zaplatit 274 tisíc korun za bezdůvodné obohacení Do budovy bývalé kliniky na pražském Žižkově za užívání nemovitost­i bez právního titulu. Tu částku samozřejmě vymáhat budeme.

LN Není třeba nějaká možnost, že byste aktivistům tu částku odpustili?

V tomto státě byli právně popo- tahováni státní úředníci za menší škody, které způsobili státu. Tohle už je poměrně velká škoda. Navíc částka bude měsíc co měsíc narůstat o 85 tisíc korun. Nevidím důvod, proč bychom jim to měli odpouštět. Ani to nejde. My jsme tu částku museli zanést do svého účetnictví, a i kdybychom jim to odpustit chtěli, dopustíme se trestného činu, protože bychom nejednali s péčí řádného hospodáře.

LN Říkal jste, že byste v jiných prázdných budovách uvítal vznik kulturních a sociálních center. Nabídnete je i aktivistům?

Ano, mohou se o ně samozřejmě přihlásit i oni. Už jsem to dokonce jednou říkal. Ale nemůžeme jim dát budovu v Praze, protože jak už jsem říkal, žádnou jinou nemáme.

Budovy, které nevyužívám­e, nabízíme většinou samosprává­m či jiným státním institucím. Zrovna včera jsem odesílal hromadný dopis, zda mají o námi nevyužívan­é objekty zájem. Aktivisté mají pravdu v tom, že jich máme mnoho. Dráha měla historicky podobnou funkci, jakou dnes plní logis- tická centra podél dálnic. Kolem nádraží dnes tyto budovy stojí a není pro ně využití.

LN Jednáte se squatery o Klinice? Říkají, že s nimi nechcete komunikova­t.

Oni s námi ale žádný dialog nevedou. Paní Virtová mě ani jednou nekontakto­vala, ani telefonick­y, ani písemně, ani nijak jinak. Není to tak, že bych se jí vyhýbal, spíš to vypadá, že se paní Virtová vyhýbá mně. Pro mě nemohou být partneři k jednání aktivisté, ale jedna konkrétní osoba. Ale když už jsme u toho, neoslovili mě ani ti aktivisté. To, že by se s námi snažili vést dialog, objektivně není pravda.

LN Jak vnímáte to, že někteří politici chtějí squaterstv­í zlegalizov­at?

Jako schizofren­ii. V právním systému této země je proti rozumu, aby vám někdo něco sebral a bylo to legální. Taky bych mohl říct, že když vám seberu kabelku, kterou máte před sebou, je to legální. Stejně to platí v případě, když někdo obsadí něčí budovu.

 ??  ??
 ?? Chce Správa železniční dopravní cesty umístit svoje úředníky. Namísto squaterů by tady měli zasednout geodeti. Ti nyní sídlí v pronajatýc­h kanceláříc­h na Florenci. Osud Kliniky má v gesci náměstek SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola (vlevo). Správce žele ??
Chce Správa železniční dopravní cesty umístit svoje úředníky. Namísto squaterů by tady měli zasednout geodeti. Ti nyní sídlí v pronajatýc­h kanceláříc­h na Florenci. Osud Kliniky má v gesci náměstek SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola (vlevo). Správce žele

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia