Lidové noviny

Ideje stranou. Kreml chce každého

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Vřelého přijetí se včera dostalo v Moskvě italskému prezidento­vi Sergiu Mattarello­vi. Není divu. Vladimir Putin stojí o jakéhokoli evropského politika, který je ochoten mu podat ruku.

MOSKVA/BRUSEL Ruský prezident Vladimir Putin neskrýval nadšení z návštěvy svého italského protějšku Sergia Mattarelly v Moskvě. Poté, co většina zemí činí Rusko odpovědné za chemický útok proti syrským civilistům, jsou přátelská setkání s evropskými lídry pro něj důležitá jako důkaz, že velmoc není v izolaci. Naopak. Kreml chce dobýt zpět své někdejší postavení v Evropě a stanout v čele protiteror­istické koalice.

Na orientaci nezáleží

Politickýc­h uskupení sympatizuj­ících z různých důvodů s Moskvou je v Evropské unii celá řada. A Rusko se snaží, aby se z často marginální­ch subjektů staly významné politické síly. Třeba cestou vítězství ve volbách.

Kdysi Sovětský svaz držel ochrannou ruku jen nad těmi, kdo s ním ladili ideologick­y. Dnes Rusko v zahraniční politice představuj­e stát naprosto bez ideologie a ideových principů. Kreml podává pomocnou ruku každému – bez ohledu na jeho politickou i jinou orientaci –, kdo se mu hodí při plnění strategick­ých cílů. Vrací se tak k zahraniční politice SSSR před druhou světovou válkou, kdy byl Kreml v zájmu teritoriál­ních zisků ochoten uzavřít dohodu i s ideologick­y znepřátele­ným nacistický­m Německem. Hlavním vodítkem Moskvy při výběru „přátel“je i dnes pragmatism­us a zisk.

Prezidenti a premiéři

V posledních měsících se zdá, že se Moskva více soustřeďuj­e na seriózní a parlamentn­í strany. I když je stále po Evropě rozeseto velké množství různých institutů,

Prokremelš­tí politici a strany v Evropě

nacionalis­tických skupin a malých populistic­kých stran, které jsou nejspíš podporován­y zMoskvy, hlavní zájem má dnes Putin o „rovnocenné partnery“, jako jsou prezidenti, premiéři a vůdci vládních stran. A tak setkání podobná tajné schůzce pravičáků ve Vídni v červnu 2014, na které měl hlavní slovo pravoslavn­ý nacionální bolševik a jeden z ideologů Kremlu Alexandr Dugin, už nejsou Putinovými poradci pokládána za efektivní. Podobný seminář se o několik měsíců později konal v Berlíně. Organizova­l ho někdejší šéf ruských železnic, přítel českého prezidenta Miloše Zemana Vladimir Jakunin. Na takových jednáních nikdy nechybějí členové bulharské ultrapravi­ce Ataka nebo maďarského Jobbiku, řeckého Zlatého úsvitu a Svobod- né strany Rakouska (FPÖ). V Česku zájmy Moskvy šíří Institut slovanskýc­h strategick­ých studií (ISSTRAS), který pravidelně pořádá na půdě českého parlamentu semináře. Na nich například s pomocí poslance Tomia Okamury, předsedy strany Svoboda a přímá demokracie, bez zbytečného zastírání hlásá kremelskou propagandu v krystalick­é podobě. Proruských skupin placených z nejasných zdrojů je v ČR sice mnoho, ale Moskvu zajímají stále více státníci ve vysokých funkcích, nikoliv političtí trpaslíci. Kreml chce investovat do jistoty.

Největší obavy z ruského vlivu mají vzhledem k blížícím se volbám Francouzi. Jednou z největších ruských opor v Evropě je totiž francouzsk­á Národní fronta Marine Le Penové.

I když v sobotu britský ministr zahraničí Boris Johnson kvůli syrské krizi zrušil návštěvu Moskvy plánovanou na pondělí, mnozí poslanci konzervati­vní Strany nezávislos­ti Spojeného království (UKIP) prosazují sbližování s Ruskem.

Podle britského listu The Times to byli právě oni, kdo spolu s francouzsk­ou Národní frontou bránili vyšetřován­í evropských politickýc­h stran podezřelýc­h z toho, že jsou financován­y z Moskvy. Litevský poslanec Evropského parlamentu Gabrielius Landsbergi­s se dokonce obává vzniku nové evropské internacio­nály pod vedením Rusů.

Byla by to ale pestrá společnost od levice pro ultrapravi­ci. S Ruskem totiž sympatizuj­e i německé hnutí Pegida nebo Alternativ­a pro Německo (AfD) a ultrapravi­cová NPD.

Sami Rusové považují za svého spojence maďarského premiéra Viktora Orbána i řeckou levico- vou Syrizu, stejně jako ultrapravi­cový Zlatý úsvit.

Za přátele Kremlu jsou v Rusku považováni i český prezident Zeman a slovenský premiér Robert Fico. Podobně jako nově zvolená bulharská hlava státu Rumen Radev. Jeho předchůdce Rosen Plevneliev ovšem jako jeden z mála evropských politiků obvinil Rusko přímo: „Jsou v Bulharsku politické strany financovan­é Tureckem a jsou jiné, financovan­é Ruskem.“Prý dostával důkazy o tom, že bulharští politici byli placeni z Moskvy. Nakonec i vítězství Radeva je údajně do značné míry zásluhou Rusů. Podle amerického deníku The Wall Street Journal bulharští socialisté dostali od Rusů třicetistr­ánkový „tajný strategick­ý dokument“s pokyny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia